Ga naar de inhoud
Na crash vliegtuigje

Vier kinderen in jungle Colombia na 40 dagen levend gevonden

Militairen bekommeren zich over de gevonden kinderen. Beeld © EPA

De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn gisteren gevonden. Alle vier, onder wie een baby, zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt.

"Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden vermist raakten in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

De familie reageerde dolblij, is te zien in deze video:

Familie dolblij: zoekteam vindt vermiste kinderen in Amazone

02:05
Een reddingsteam van special forces en inheemse bewoners van de jungle vond de kinderen na een grote zoekactie in het gebied rond het gecrashte vliegtuig.

"Ze zijn verzwakt. Maar laat de doktoren hun diagnoses stellen", vertelde Petro aan de media in Bogota. "Ze waren alleen, ze hebben het zelf gered. Het is een voorbeeld van extreem overleven dat de geschiedenis in zal gaan." De kinderen krijgen momenteel medische verzorging.

Meer dan een maand gezocht

Bij de reddingsoperatie van de kinderen waren militairen, brandweer en medewerkers van de civiele luchtvaart betrokken. De autoriteiten hebben meer dan een maand in de jungle naar de kinderen gezocht.

Eerder was er al hoop dat de kinderen nog in leven waren, doordat tijdens de zoektocht dagen na de crash eigendommen en een deels opgegeten appel in het gebied rond de plaats van de crash waren gevonden.

Ten tijde van de crash waren de kinderen 13, 9 en 4 jaar oud, de jongste was 11 maanden.

Het vliegtuig was onderweg naar San José del Guaviare in het midden van Colombia toen het van de radar verdween. Bij het ongeluk kwamen drie volwassenen om: de moeder van de kinderen en twee piloten. De oorzaak van de crash is nog niet bekend.

Overleven 

De kinderen zijn opgegroeid in de Colombiaanse jungle en wisten volgens familie hoe ze konden overleven met weinig middelen. Nadat uit sporen was gebleken dat de kinderen het ongeluk hadden overleefd, werden meer mensen ingeschakeld voor de zoektocht. Daarover maakten we deze video:

Meer militairen bij zoektocht vermiste kinderen in jungle Colombia

01:39