Ga naar de inhoud
Oud-premier

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

Beeld © Alamy Limited

De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis. Aanleiding is het onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. "Tot mijn verbazing is de commissie vastberaden om mij uit het parlement te duwen", reageert Johnson in een verklaring. Hij heeft zijn zetel per direct ingeleverd.

Het onderzoek draaide om de vraag of Johnson het parlement bewust heeft misleid toen hij sprak over de feestjes die op de ambtswoning zijn gehouden tijdens de coronalockdowns.

Niet opzettelijk

Volgens Johnson is er geen enkel bewijs dat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar de onderzoekers denken daar kennelijk anders over. "Ik heb niet gelogen, en ik geloof dat de commissie dat in hun harten ook weet", aldus de oud-premier. Johnson gaf eerder toe dat hij niet de waarheid had gesproken in het Lagerhuis, maar dat zou hij niet opzettelijk hebben gedaan

Britse
Lees ook:
Britse premier Johnson krijgt boete voor overtreden coronaregels 

Het partygate-schandaal is een van de redenen waardoor Johnson een jaar geleden moest aftreden als premier van het Verenigd Koninkrijk. De onvrede binnen de samenleving was groot, maar ook binnen zijn eigen Conservatieve Partij was er geen draagvlak meer voor hem. Volgens een journalist van de krant The Daily Telegraph wisten zijn partijgenoten niets van Johnsons voornemen om af te treden. De oud-premier zou ook niet in het VK zijn op het moment, maar in Afrika.

Johnson is parlementslid sinds 2001. Door het aftreden van Johnson moet er een nieuwe verkiezing worden georganiseerd in zijn district Uxbridge and South Ruislip. Johnson heeft nog niet gezegd of hij mee zal doen aan die verkiezing. "Het is heel verdrietig om het parlement te verlaten - voor nu althans", schrijft hij daarover.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS