Ga naar de inhoud
Topgeheime stukken in huis

Aanklacht tegen Trump openbaar: verdacht van 37 misdrijven

Een deel van de documenten die de FBI in beslag nam tijdens de huiszoeking een jaar geleden Beeld © ANP

Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

De zaak tegen Trump draait om documenten die hij na zijn vertrek uit het Witte Huis had meegenomen naar zijn landgoed in Florida, Mar-a-Lago. De FBI heeft daar in augustus vorig jaar zo'n 13.000 stukken in beslag genomen, waaronder honderd topgeheime documenten. Het gaat onder meer om militaire informatie.

Opnames

Volgens de aanklacht zou hij in zeker één geval een geheim militair document ook hebben laten zien aan een ander persoon. Ook zijn er opnames van een gesprek van de voormalig president uit 2021 waarin hij met een staflid bespreekt hoe hij een geheim militair document dat hij op dat moment in zijn handen heeft niet meer kan vrijgeven, omdat hij geen president meer is.   

Via de pers en via Trump zelf waren al enige details over de zaak naar buiten gekomen, maar nu zijn de stukken formeel gepubliceerd. Vlak voordat dat gebeurde, maakten twee van Trumps advocaten bekend dat ze de verdediging van de president zouden neerleggen.

Kwetsbaarheden van de VS

In de documenten zou onder meer informatie staan over Amerikaanse kernwapens en de kwetsbaarheden van de Verenigde Staten als het land aangevallen zou worden. Volgens justitie is het een gevaar voor de nationale veiligheid dat Trump de documenten mee naar zijn huis heeft genomen. Bij een inval haalde de FBI tientallen dozen met documenten uit zijn huis.

Trump beweerde dat de documenten helemaal niet meer geheim waren omdat hij als president dat stempel eraf had gehaald, maar volgens de aanklacht is dat niet voor alle documenten het geval. Dat lijkt ook te worden bevestigd door de genoemde opnames van het gesprek dat hij in 2021, toen hij geen president meer was, had met zijn medewerker. 

Trump
Lees ook:
Trump aangeklaagd: verdwijnt hij ditmaal achter de tralies?

Trump moet dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnen in deze zaak, een dag voor zijn 77e verjaardag.

Schokgolf

De inval van de FBI vorig jaar veroorzaakte een schokgolf in de Verenigde Staten. Nog nooit eerder had de FBI een inval gedaan bij een voormalig president. Trump en zijn aanhangers betichtten justitie direct van een heksenjacht, enkel bedoeld om te voorkomen dat hij opnieuw president zou worden.

Terwijl de agenten binnen nog bezig waren met de doorzoeking, verzamelden zich buiten al zijn eerste aanhangers:

FBI neemt documenten mee uit huis Trump: 'Dit heeft politieke gevolgen'

01:22
'Ongehoord', zo omschreef correspondent Erik Mouthaan de inval.

In de weken en maanden erna lekte al veel uit van wat er in de geheime documenten zou hebben gestaan. De officiële aanklacht die nu is vrijgegeven bevestigt het meeste daarvan: het betrof daadwerkelijk informatie van de meest gevoelige aard.