Ga naar de inhoud
Vertragingen en annuleringen

Deze populaire series zijn uitgesteld door de stakingen in Hollywood

Het nieuwe seizoen van Stranger Things loopt vertraging op. Beeld © Netflix

Het kan zomaar zijn dat jouw favoriete serie heel wat later met een nieuw seizoen komt dan je denkt of zelfs helemaal geannuleerd wordt. De scenarioschrijvers in Hollywood staken namelijk al sinds 2 mei voor een beter loon. Veel televisie- en streamingproducties lopen daardoor vertraging op.

Dat zit zo: de Writers Guild of America (WGA), de vereniging voor scriptschrijvers in Hollywood met 11.500 leden, is al ruim een maand aan het staken. De schrijvers willen meer en eerlijker betaald krijgen, maar komen moeilijk tot een akkoord met de verschillende studio's en streamingdiensten.

Scenarioschrijvers
Lees ook:
Scenarioschrijvers Hollywood staken, tv-series en films in gevaar

Een hoger loon is misschien logisch, maar het eerlijke deel heeft te maken met de opkomst van streamingdiensten. Voorheen kregen scenarioschrijvers namelijk extra betaald als een serie een groot succes was op bijvoorbeeld televisie. Bij streamingdiensten is dat anders: schrijvers voor bijvoorbeeld Netflix krijgen gewoon betaald voor de serie, maar hoeven geen extraatje te verwachten als de serie goed scoort.

Series waar je op moet wachten

En zolang de staking aanhoudt, lopen verschillende series gevaar. Allereerst de serie die dit jaar veel lovende kritiek heeft ontvangen op het eerste seizoen: The Last Of Us. De zombieserie, gebaseerd op het populaire gelijknamige videospel, heeft de productie van het tweede seizoen gepauzeerd.

Om in de sferen van de apocalyps en sciencefiction te blijven: ook Stranger Things komt voorlopig niet met een nieuw seizoen. Het aangekondigde laatste seizoen loopt vertraging op door de staking. De schrijvers geven aan dat de productie niet mogelijk is zolang er wordt gestaakt.

Mocht je blijer worden van romantische comedy's, hebben we helaas ook slecht nieuws voor je. Emily in Paris, de serie waarin hoofdrolspeelster Lily Collins naar Parijs verhuist en avonturen beleeft, staat ook op pauze. En mocht de staking nog lang voortduren, dan lopen ook andere series en films risico op vertraging.

Het derde seizoen van de HBO-serie Euphoria, seizoen zes van Netflix-serie Cobra Kai en Wonder Man van Disney+ zijn ook vertraagd.

'Late night' televisie

Niet alleen films en series op streamingdiensten worden geraakt, maar ook de 'late night shows' waar Amerika er veel van heeft. Die - vaak humoristische - shows maken namelijk ook gebruik van schrijvers. Bijvoorbeeld voor de grappen die worden verteld. In Nederland zou je het kunnen vergelijken met programma's van Arjen Lubach.

Een van de grote klappers is Saturday Night Live, beter bekend als SNL. De populaire televisieserie vol wereldberoemde gasten en humor kent normaal 22 afleveringen per seizoen, maar heeft sinds aflevering 18 op 15 april geen nieuwe aflevering meer uitgezonden. Voorlopig zendt zender NBC oude afleveringen uit.

Ook Jimmy Kimmel Live!, The Late Show With Stephen Colbert, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon en The Daily Show hebben de productie gepauzeerd vanwege de staking.

Eerdere staking

Het is niet de eerste keer dat de Writers Guild of America staakt. In 2007 staakte de vereniging bijna 100 dagen, waardoor afleveringen van series zoals The Big Bang Theory, Bones en Criminal Minds vervielen omdat het seizoen werd ingekort.

Het is niet bekend hoe lang de staking dit keer gaat duren.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.