Ga naar de inhoud
Russische 'sabotagegroep'

Oekraïne zegt bewijs te hebben dat Rusland dam heeft vernietigd

Het doorbreken van de stuwdam heeft grote gevolgen voor mens en dier. Beeld © AFP

Oekraïne zegt een gesprek te hebben onderschept waaruit blijkt dat een ​​Russische 'sabotagegroep' de stuwdam in de buurt van de Oekraïense stad Cherson zou hebben opgeblazen.

De veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) heeft op zijn Telegramkanaal een bericht geplaatst van een audiofragment van anderhalve minuut. Daarin komen twee mannen aan het woord die in het Russisch de gevolgen van de ramp lijken te bespreken.

Persbureau Reuters kon de opname niet onafhankelijk verifiëren. Een van de mannen zou hebben gezegd: "Zij (de Oekraïners) hebben het niet opgeblazen. Dat was onze sabotagegroep. Ze wilden mensen bang maken met die dam. Het ging alleen niet volgens plan, en ze deden meer dan dat ze van plan waren." 

De man zei ook dat er 'duizenden' dieren waren gedood in een 'safaripark' vlakbij. De andere man reageert verbaasd op de bewering. 

Massale overstromingen

Het opblazen van de Kachovkadam zorgde dinsdag voor massale overstromingen. Duizenden bewoners moesten gedwongen vluchten. Op satellietbeelden zijn de gevolgen van de doorbraak van de stuwdam goed te zien.

De Kachovkadam is een belangrijke stuwdam in de Oekraïense regio Cherson. De gevolgen van het doorbreken ervan zijn rampzalig: mensen en dieren verdrinken en huizen worden meegesleurd. Wat de doorbraak betekent én wat een stuwdam eigenlijk doet, leggen we je uit in deze video:

Dit zijn de gevolgen van het doorbreken van de stuwdam in Oekraïne

01:44

Explosie gedetecteerd 

Daarnaast zou bewijs zijn gevonden voor het feit dat er dinsdag daadwerkelijk een explosie plaatsvond. Dat meldt NORSAR, een Noors-Amerikaanse organisatie die aardbevingen en nucleaire explosies detecteert. Een analyse van seismografische signalen van regionale stations laat dat zien.

Zo laten de stations duidelijke signalen zien op dinsdag om 02.54 uur, lokale tijd. De tijd en locatie vallen samen met eerdere berichtgeving over het instorten van de Kachovkadam, meldt NORSAR.