Ga naar de inhoud
Zelf vader van kleuter

Dit weten we van de man die peuters neerstak in Frankrijk

Een vrouw legt bloemen voor de slachtoffers. Beeld © SIPA Press France

Een 31-jarige Syrische man wordt ervan verdacht dat hij gisteren vier kinderen en een volwassene heeft neergestoken in een speeltuin in het Franse Annecy. De kinderen, onder wie een Nederlands meisje, verkeerden in levensgevaar maar zijn nu stabiel. Ook een volwassen slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dit is wat we nu weten over de verdachte en de slachtoffers.

De man, genaamd Abdalmasih H., werd binnen vier minuten na de aanval door agenten verwond en overmeesterd. Volgens Franse media is de man zelf vader van een driejarig kindje.

Asielaanvraag

De 31-jarige verdachte is volgens Franse media in 2011 zijn land uit gevlucht, waarna hij in Turkije zijn latere Zweedse vrouw ontmoette. In 2013 weken ze samen uit naar Zweden, waar de man een vluchtelingenstatus kreeg. De Zweedse nationaliteit heeft hij nooit gekregen.

Recentelijk is de man gescheiden. Daarna heeft hij geprobeerd om ook in Frankrijk een vluchtelingenstatus te krijgen, maar dat werd begin deze maand afgewezen. De ex-vrouw van H. heeft aan Franse media verklaard dat ze al maanden niets meer van de man heeft vernomen, maar dat hij in het verleden niet gewelddadig overkwam.

De man werd tijdens de aanval door een omstander gefilmd. De meest schokkende beelden hebben we in onderstaande video weggelaten. Desondanks kan ook dit beeld als schokkend worden ervaren:

Man die peuters neerstak in Frans park gefilmd

00:47
In deze video is te zien dat de man met een mes op en om het terrein rent.

De man was vooraf niet bekend bij de politie. Getuigen in het park hebben verklaard dat de man Engels sprak en een verwarde indruk maakte. Hij zou ook al vaker in het park zijn gezien, soms dagenlang zittend op een bankje. Correspondent Eveline Bijlsma vertelt dat hij geen huis had en in een portiek sliep.

Geen terrorisme

Al vrij snel na de aanval werd geconcludeerd dat de man geen terroristisch motief had. Hij riep tijdens de aanval 'in de naam van Jezus Christus' en droeg hij een ketting met een kruis. Autoriteiten hebben een link gelegd tussen zijn afgewezen asielverzoek en de daad. Het asielverzoek zou nog geen week geleden zijn afgewezen.

De reden van afwijzing heeft waarschijnlijk te maken met zijn asielstatus in Zweden. Door Europese regels kan Frankrijk het asielverzoek van de man niet inwilligen, omdat hij al een status in Zweden heeft.

Verward

Tijdens de steekpartij en in de dagen ervoor maakte de man volgens getuigen een verwarde indruk. Het bloed van H. is na de aanval getest op drugs en alcohol, maar die testen kwamen negatief terug. De man wordt nu psychiatrisch onderzocht, ook om te achterhalen wat zijn motief was om peuters met een mes aan te vallen.

Slachtoffers

De gewonde kinderen hebben de leeftijd van 22 maanden tot drie jaar en liggen op de intensive care. Het gaat om twee Franse kindjes, een Brits meisje en een Nederlandse peuter. 

Het Nederlandse slachtoffer, volgens Franse media het jongste slachtoffer, is naar een ziekenhuis in het 30 kilometer noordelijker gelegen Genève overgebracht. Het gaat om een meisje, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan RTL Nieuws. Alle vier de kinderen verkeren inmiddels in stabiele toestand. Dat maakte de Franse premier Elisabeth Borne vandaag bekend.

Ooggetuige
Lees ook:
Ooggetuige mesaanval Frankrijk: 'Hij stak meerdere keren in op kleine kinderen'

Ook een 70-jarige man werd neergestoken. Een andere volwassene, een 78-jarige man, raakte gisteren ook gewond. Alleen werd hij niet neergestoken maar per ongeluk geraakt door een politiekogel.

De Franse president Emmanuel Macron gaat vandaag op bezoek bij de slachtoffers. Het park waar de steekpartij plaatsvond is inmiddels weer open voor bezoekers. In de speeltuin zijn bloemen, kaarsen en knuffels neergelegd voor de slachtoffers. Veel bezoekers zijn zichtbaar geëmotioneerd. Onder hen zijn ook veel ouders met kinderen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update