Ga naar de inhoud
'Makkelijk te bewijzen'

Donald Trump aangeklaagd voor opslaan van geheime documenten

Donald Trump. Beeld © ANP / AFP

Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht 'schijnbaar' te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

De aanklacht bevat volgens Amerikaanse media tenminste zeven punten. Het gaat om onder meer obstructie, samenzwering en valse verklaringen.

"De corrupte regering van Biden heeft mijn advocaten laten weten dat ik ben aangeklaagd, schijnbaar vanwege de dozen-hoax", schreef Trump op het platform Truth Social. Hij schreef verder dat hij gesommeerd is om volgende week dinsdag bij de rechtbank in Miami te verschijnen.

'Makkelijk te bewijzen'

Correspondent Erik Mouthaan: "Dit kan hem echt in de problemen brengen, want dit is makkelijk te bewijzen. Een president mag geen geheime documenten houden en hier al helemaal niet over liegen door te zeggen dat alles al was teruggegeven toen dit niet zo was. Het zal voor het OM dus redelijk makkelijk aan te tonen zijn dat hij de regels overtrad."

De Republikeinen voeren echter het argument aan dat de aanklacht een politieke vervolging is vanuit de kant van de democraten. De minister van justitie is immers aangesteld door Biden. 

Reactie Republikeinen

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy laat op Twitter weten dat het 'schandalig is voor een president om de topkandidaat van de oppositie aan te klagen.' Daarnaast wijzen de republikeinen erop dat ook Joe Biden tientallen jaren geheime documenten thuis bewaarde. 

"Maar het verschil is dat Biden de documenten teruggaf en Trump weigerde om dit te doen", vertelt Mouthaan.

En toen hij de documenten uiteindelijk overhandigde en zei dat dit alles was, vond de FBI later toch nog meer documenten. "Bewust geheime informatie achterhouden en erover liegen is tegen de wet, en dus strafbaar". 

Maar of Trump hiervoor ook echt naar de gevangenis zal gaan, is niet zeker. 

Mouthaan: "Er staat gevangenisstraf op als hij schuldig wordt bevonden. CIA-agenten zijn ook de bak ingegaan voor het bewust achterhouden van staatsgeheimen, want het is een ernstige overtreding van de wet. Maar of ze dat ook gaan eisen tegen een oud-president... misschien wordt het wel een taakstraf. Eerst moet het nog bewezen worden."

Inval FBI

Op 8 augustus 2022 viel de FBI binnen bij Mar-a-Lago, het resort van Trump in Florida, waar hij ook woont. De huiszoeking was bedoeld om overheidsdocumenten terug te halen, die Trump mogelijk illegaal meenam uit het Witte Huis.

De inval leverde meer dan 11.000 overheidsdocumenten op.

FBI
Lees ook:
FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een voormalige president te maken krijgt met een federale aanklacht, schrijft The New York Times. "Het plaatst de natie in een bijzondere positie door Trumps status als voormalig president, maar ook als koploper voor de Republikeinse presidentiële nominatie om het in 2024 op te nemen tegen Biden, wiens regering nu een veroordeling van zijn potentiële rivaal nastreeft", aldus de krant.

Biden over aanklacht Trump

Tijdens een persconferentie donderdag in het Witte Huis wees president Joe Biden suggesties af dat een eventuele veroordeling van zijn voorganger en rivaal politiek gemotiveerd zou zijn en vertelde hij journalisten dat hij 'eerlijk' was. "

Je zult zien dat ik niet één keer het ministerie van Justitie heb gesuggereerd wat het wel en niet moest doen", zei Biden.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar beiden, maar Biden en Trump deden niet hetzelfde met geheime documenten