Ga naar de inhoud
Ernstige gevolgen

Weerfenomeen El Niño is begonnen, zeggen Amerikaanse wetenschappers

Een vrouw wacht op haar beurt bij een waterput in Noord-Kenia, waar het in februari al meer dan drie jaar niet had geregend. Beeld © Simone Boccaccio / SOPA Images/Sipa USA

Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen. Dat meldt de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). El Niño zal naar verwachting uiteenlopende gevolgen hebben, van hevige regen of tropische stormen op de ene plek tot extreme droogte op de andere.

El Niño is een sterke opwarming van de Stille Oceaan. Wetenschappers houden er rekening mee dat die gepaard gaat met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken. 

Deze video maakten we een paar weken geleden over het natuurfenomeen.

Recordhitte, hongersnood en overstromingen: dit is (weermonster) El Niño

01:58

Veel van de warmste jaren die wereldwijd zijn gemeten kwamen voor tijdens El Niño's. In 2016 was de laatste sterke El Niño, en dat was het warmste jaar ooit gemeten. Het KNMI houdt er rekening mee dat 2024 door deze El Niño, die ook al een super-El Niño wordt genoemd, nog warmer wordt. 

Schrikbeeld
Lees ook:
Schrikbeeld van super-El Niño in najaar groeit: 'Met doden tot gevolg'

Australië heeft al laten weten dat het veel minder oogst verwacht door het natuurverschijnsel en Japan denkt dat de extreem warme lente al aan El Niño te wijten is. In Indonesië en de Filipijnen wordt grote droogte verwacht, met voedselproblemen tot gevolg. Ook is de kans op bosbranden in een aantal landen groot. Andere landen zullen juist te maken krijgen met te veel regen. In Europa lijken de directe gevolgen van het natuurverschijnsel vooralsnog mee te vallen.