Ga naar de inhoud
Dichter bij de loopgraven

'Oekraïens leger begint tegenoffensief: nieuwe fase in oorlog'

Een Oekraïense soldaat maakt zich klaar om het vuur te openen op Russische posities in de regio Donetsk. Beeld © Anadolu Agency

Het langverwachte militaire tegenoffensief van Oekraïense troepen tegen de Russische bezetter is begonnen. Dat schrijft The Washington Post. Zoals gebruikelijk doet Oekraïne geen uitspraken over militaire tactieken.

De gezaghebbende Amerikaanse krant zegt dat met het offensief 'een nieuwe fase' in de oorlog is begonnen. Oekraïne zou de 'territoriale soevereiniteit' van het land willen herstellen en het Russische leger over de grens terugdrijven. Ook ABC News zegt een bron te hebben gesproken die het offensief bevestigt.

Bewapend door bondgenoten

In het zuidoosten van het land voeren Oekraïense troepen hun aanvallen op bij de frontlinie. The Washington Post beroept zich op vier militaire bronnen die direct bij de oorlog betrokken zijn. Zij spraken anoniem met de krant omdat ze niet officieel als spreekbuis voor het leger mogen optreden 'over de vorderingen op het slagveld'.

De aanvallen zouden uitgevoerd worden door speciale troepen die zijn opgeleid door westerse militairen, en ook bewapend zijn met wapentuig dat geleverd is door westerse bondgenoten.

'Nieuwe fase'

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif zegt tegen RTL Nieuws dat er inderdaad 'een nieuwe fase' is aangebroken, maar hij is tegelijk voorzichtig met voorbarige conclusies. "Het zal nog een paar dagen duren voordat we weten waar het zwaartepunt van de aanvallen ligt. In principe heeft Oekraïne de hoofdstoot al gepland. Maar ze willen de Russen zo lang mogelijk in het ongewisse laten over waar die hoofdstoot komt."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne blijft bewust stil over langverwacht tegenoffensief

Oekraïne wil verwarring zaaien bij de vijand en op die manier de Russen verleiden hun reserves te vroeg óf op de verkeerde plek in te zetten, zegt De Kruif. "Dat spel wordt nu gespeeld. Wij noemen dat het zwaartepunt in militaire termen. Wat je nu ziet, is al dagen geleden in gang gezet en weken geleden gepland."

Dicht bij de loopgraven

De oud-topmilitair deelt de mening van de Amerikaanse media dat er 'een nieuwe fase' is begonnen. "De fase van de 'close operations'. Er wordt dichter bij de loopgraven gevochten. Niet direct in de loopgraven, maar op een paar kilometer. Er gaan foto's rond waarop uitgeschakelde Leopard-tanks te zien zijn, maar ik ben heel terughoudend om daar te snel conclusies aan te verbinden. Beide kanten claimen nu successen, maar daar is eigenlijk nog niks over te zeggen."

Oekraïne ontkent tegen persbureau Reuters dat er sprake is van een gepland tegenoffensief. "Wij hebben daarover geen informatie", liet het leger weten. "En we geven er geen commentaar op." Kyiv houdt al sinds het begin van de oorlog de kaken stijf op elkaar over de militaire strategie, daarom komt de ontkenning niet als een verrassing.

Gevechten bij Zaporizja

Maar volgens The Washington Post melden Russische militaire bloggers dat er stevige gevechten uitgebroken zijn in de regio Zaporizja. In dit gebied zou Oekraïne de verbinding van Rusland naar het bezette schiereiland De Krim kunnen afsnijden. Daardoor kunnen de Russen daar niet meer bevoorraad worden. Ook de zuidelijke stad Melitopol zou bevrijd kunnen worden, evenals Enerhodar, waar een belangrijke kerncentrale staat.

President Zelensky liet zijn gezicht vandaag ook zien: hij bezocht de regio Cherson, in de regio die overstroomd is na de verwoesting van de Kakhovka-dam.

Waarom
Lees ook:
Waarom Russen meeste baat hebben bij verwoeste dam Oekraïne (al is het maar even)