Ga naar de inhoud
Tientallen overleden door honger

Honderden kinderen gered uit verlaten weeshuis Khartoem

Een van de medewerkers filmde de situatie in het weeshuis. Beeld © AP

Hulpverleners hebben honderden kinderen geëvacueerd uit een weeshuis in de Soedanese hoofdstad Khartoem. In het weeshuis overleden de afgelopen weken zeker 60 kinderen doordat medewerkers het gebouw door het geweld in het land niet konden bereiken.

Het Rode Kruis zegt dat zo'n 300 kinderen uit het weeshuis zijn overgebracht naar Wad Madani, zo'n 200 kilometer van de hoofdstad. Ook tientallen medewerkers zijn in veiligheid gebracht. Een medewerker van Unicef noemt het 'een zeldzaam lichtpuntje' in het bloedige conflict tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groep RSF.

26 doden in één weekend

Maar aan de redding ging een hoop ellende vooraf. Anderhalve maand overleden er dagelijks kinderen door ondervoeding en uitdroging, met als dieptepunt 26 doden in één weekend. Niet doordat er geen eten was: door de strijd in het land konden medewerkers het weeshuis niet meer bereiken en daardoor was er te weinig personeel om de kinderen te verzorgen. "De baby's moeten iedere drie uur worden gevoed", zei de arts telefonisch. "Maar er is niemand." 

Zeker
Lees ook:
Zeker 60 kinderen komen om in weeshuis Soedan door voedseltekort

De situatie in het weeshuis is geen uitzondering. Unicef constateerde eind mei dat 13,6 miljoen kinderen in Soedan dringend hulp nodig hebben doordat er door het geweld weinig toegang is tot voedsel, gezondheidszorg en veilig drinkwater.

Unicef:
Lees ook:
Unicef: 13,6 miljoen kinderen in Soedan hebben dringend hulp nodig

In april laaide het geweld in Soedan op. De strijd gaat tussen de huidige president en de leider van het grootste paramilitaire leger in het land, RSF. De twee hadden in 2021 samen het dictatoriale regime van Omar Al-Bashir ten val gebracht, maar werden het tijdens onderhandelingen niet eens over de verdeling van de macht. Door hun ruzie zijn inmiddels al honderden mensen om het leven gekomen.

Veel westerlingen werden in april halsoverkop geëvacueerd. Dat gold ook voor het gezin van de Nederlandse Arthur, dat zijn evacuatie op beeld vastlegde:

Nederlandse Arthur vlucht met gezin uit Khartoem: 'Dag Soedan'

00:52
Arthur en zijn gezin konden vluchten dankzij hulp van de Franse ambassade.