Ga naar de inhoud
Jonge slachtoffers

Ooggetuige mesaanval Frankrijk: 'Hij stak meerdere keren in op kleine kinderen'

Politieagenten in het Franse Annecy nadat een man daar verschillende mensen, onder wie kinderen, aanviel met een mes. Beeld © Editorial / EPA

"Het land is in shock", tweette de Franse president Emmanuel Macron na de mesaanval in Annecy. Een man verwondde daar meerdere jonge kinderen en volwassenen in een park bij het Meer van Annecy. Volgens ooggetuigen was de man duidelijk op zoek naar jonge slachtoffers.

Een van hen vertelt hoe de man begon te schreeuwen en richting kinderwagens liep. "Hij stak meerdere keren in op kleine kinderen."

De Franse oud-profvoetballer Anthony Le Tallec was in het park aan het joggen op het moment dat de aanval plaatsvond. Op zijn Instagram laat hij weten wat hij zag gebeuren. "Tijdens het joggen zag ik allemaal mensen de andere kant op rennen. Een vrouw tegen me 'Ren! Ren! Er is iemand op iedereen aan het insteken!' Ik zei tegen de agenten toen zij kwamen 'schiet hem neer, schiet hem neer'."

Bizar

"Het is bizar om dit mee te maken in Annecy", zegt Le Tallec. Ook gaf de oud-voetballer aan dat de politie wat hem betreft te langzaam ingreep.

Op onderstaande beelden is de man te zien terwijl hij in het park rondloopt en rent met een mes in zijn hand. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Man die peuters neerstak in Frans park gefilmd

00:47
De dader van de steekpartij op een speelplaats in het Franse Annecy is tijdens zijn daad gefilmd.

Een andere ooggetuige laat aan persbureau AP weten dat ze zodra ze de sirenes hoorde meteen het gevoel had dat er iets vreselijks was gebeurd. "Het was echt schokkend. Ik heb geen andere woorden om te beschrijven wat er is gebeurd. Groepen mensen stonden in complete stilte toen dit gebeurde."

Volgens een ijsverkoper zat de man al dagenlang in het park, kijkend naar het Meer van Annecy. "Hij keek naar het meer zoals iedereen dat deed. Daar was niks bijzonders aan." 

Gebed

De man riep tijdens zijn daad meerdere keren 'In the name of Jesus Christ' en hij droeg een christelijk kruis. De bisschop van Annecy laat volgens de Franse krant Le Dauphine Liberé weten dat de hele katholieke gemeenschap voor de slachtoffers zal bidden. 

De aanklager heeft laten weten dat er vooralsnog geen duidelijk terroristisch motief is. "Wat het motief wel is, moet nog worden bepaald." De verdachte zit momenteel in hechtenis op het politiebureau in Annecy.

Man
Lees ook:
Man valt peuters met mes aan in Franse speeltuin, 3 mensen in levensgevaar

Het Franse BFMTV heeft gesproken met een Zweedse vrouw die beweert de ex te zijn van de verdachte. Ze geeft aan al maandenlang niks meer van hem te hebben vernomen en dat ze acht maanden geleden zijn gescheiden. Vlak daarna zou hij naar Frankrijk zijn getrokken, terwijl zij met hun dochter in Zweden bleef. 

Ondertussen stromen de reacties van bekende Franse politici binnen. Zo noemde president Macron het een 'laffe daad' en zijn minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin en premier Elisabeth Borne onderweg naar de stad. Een lokale politicus riep op tot 'een beetje fatsoen' en om het incident van vandaag niet tot een politiek debat te lanceren.