Ga naar de inhoud
Vier gewonden

Nederlands kind onder gewonden steekpartij in Franse speeltuin

Beeld © EPA

Onder de vier kinderen die vanochtend gewond raakten door toedoen van een man met een mes, bevindt zich ook een kind met de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft de aanklager vanmiddag bekendgemaakt. De steekpartij gebeurde in een kinderspeelplaats in het Franse Annecy.

De vier kinderen verkeren volgens Franse media in levensgevaar. Het Nederlandse kindje, van 22 maanden oud, is naar een ziekenhuis in het 30 kilometer noordelijker gelegen Genève gevlogen. De andere slachtoffers zijn een Brits meisje van 3 en een Frans neefje en nichtje van 2 en 3 jaar oud. Tientallen kinderen in het park zijn in diepe shock geraakt. 

Nederlands kind

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten de identiteit van het Nederlandse kind nog niet te kunnen bevestigen.

De dader is een Syriër die in Zweden de vluchtelingenstatus heeft verworven, melden Franse media. Hij werd tijdens zijn daad gefilmd. De meest schokkende beelden hieronder zijn weggelaten. Desondanks kan ook dit beeld als schokkend worden ervaren:

Man die peuters neerstak in Frans park gefilmd

00:47
In deze video is te zien dat hij met een mes op en om het terrein rent.

Verwarde indruk

De verdachte was al sinds 2013 in Zweden. Hij heeft desondanks in november ook in Frankrijk asiel aangevraagd, maar dat is afgewezen. Hij zou bij de Franse politie niet bekend zijn en is legaal naar Frankrijk gereisd. Volgens getuigen in het park zou de man Engels hebben gesproken en een verwarde indruk hebben gemaakt. Hij zou vaker in het park zijn gezien, waar hij soms dagenlang op een bankje zou hebben gezeten.

De man werd snel door agenten verwond en overmeesterd. De politie was binnen vier minuten nadat alarm geslagen was ter plaatse. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin dankte de politie voor het snelle ingrijpen. Hij gaat later vandaag net als premier Elisabeth Borne naar de stad toe.