Ga naar de inhoud
Afpersing Beth Holloway

Joran van der Sloot in Amerika aangekomen voor rechtszaak

Hoe Joran van der Sloot zich steeds verder in de nesten werkte

04:10

Joran van der Sloot is aangekomen in Amerika om daar terecht te staan voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Hij is door Peru overgedragen voor de rechtszaak en werd onderweg begeleid door agenten van de FBI.

Van der Sloot werd vanmorgen opgehaald uit de gevangenis waar hij een 28-jarige celstraf uitzit voor de moord op Stephany Flores. Op beelden die in Peru te zien zijn kwam Van der Sloot met een kogelwerend vest en onder zware politiebewaking aan op het vliegveld, waar hij tijdelijk is overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Uitlevering aangevochten

De inmiddels 35-jarige Van der Sloot en zijn advocaat hebben de afgelopen tijd twee pogingen gedaan om de uitlevering aan te vechten, maar beide waren zonder succes. Voor zijn uitlevering was hij in Peru al overgeplaatst naar een andere gevangenis, dichter bij het vliegveld. Dat is op deze beelden te zien:

Zo ziet Joran van der Sloot eruit na 13 jaar cel

01:15
Een paar dagen geleden werd Joran van der Sloot overgeplaatst naar een andere gevangenis in Peru. Dat is in deze video te zien.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij in 2010, net voordat hij naar Peru ging, 25.000 dollar heeft aangenomen van de familie van Natalee Holloway. In ruil daarvoor zou hij hen naar het lichaam van de verdwenen tiener brengen, maar daarna wees hij een verkeerde plek aan. Hij zou in een e-mail later hebben toegegeven dat de informatie die hij de familie had gegeven 'waardeloos' was.

Het lichaam van Natalee, die in 2005 verdween op Aruba is nog altijd niet gevonden. Joran van der Sloot is een van de laatsten die de Amerikaanse tiener hebben gezien. Hij werd tussen 2005 en 2007 meerdere keren gearresteerd, maar er was onvoldoende bewijs tegen hem.

Zakenvliegtuig van de FBI

Volgens media gaat Van der Sloot met een zakenvliegtuig, een Gulfstream 550 van de FBI, naar Alabama, de staat waar Natalee vandaan komt. In eerste instantie duurt de uitlevering aan de VS een jaar. Dat kan verlengd worden met nog één jaar. Daarna wordt hij weer overgeplaatst naar Peru, waar hij de rest van zijn gevangenisstraf voor de moord op Stephany Flores moet uitzitten.

Peru wilde lange tijd wachten met de uitlevering totdat Van der Sloot zijn celstraf in Peru had uitgezeten, maar de VS vreest dat de getuigen die justitie wil horen over de afpersing van Beth Holloway tegen die tijd te oud zijn. Daarom werd besloten tot deze constructie.

In onderstaande video is te zien hoe het steeds verder bergafwaarts ging met Joran van der Sloot:

Hoe Joran van der Sloot zich steeds verder in de nesten werkte

04:10
Onder zware politiebeveiliging is Nederlands bekendste crimineel onderweg naar de Verenigde Staten.