Ga naar de inhoud
Neergeschoten door politie

Man valt peuters met mes aan in Franse speeltuin, 3 mensen in levensgevaar

Beeld © Reuters (screenshot)

In het Franse Annecy heeft een man een groep kinderen aangevallen in een park. Hierbij zijn zes mensen, onder wie vier jonge kinderen, gewond geraakt. De man is door agenten neergeschoten en overmeesterd.

Ten tijde van de aanval waren meerdere klassen met schoolkinderen aanwezig in het park aan het Meer van Annecy. Drie slachtoffers verkeren in levensgevaar, twee daarvan zijn kinderen. De jonge slachtoffers zouden rond de drie jaar oud zijn.

De dader is tijdens zijn daad gefilmd. Hier dat deel van die video waarin hij duidelijk met een mes op en om het terrein rent. De meest schokkende beelden hieronder zijn weggelaten. Desondanks kan ook dit beeld als schokkend worden ervaren:

In beeld: man die kleuters neerstak achtervolgd in Frans park

00:47

Momenteel zijn er veel hulpdiensten op de plaats delict. Verschillende straten zijn afgezet. Veel ouders wachten momenteel vlak bij de school om hun kinderen op te halen. Op een persconferentie deelden de Franse autoriteiten vanmiddag meer informatie over de man. Het gaat om een man van 31 jaar oud met de Syrische nationaliteit.

Vluchtelingstatus

In Zweden kreeg hij eerder de status van politiek vluchteling en eind vorig jaar arriveerde hij in Frankrijk. Daar diende hij een asielverzoek in, maar dat werd afgewezen. 

Franse media berichten dat hij getrouwd zou zijn met een Zweedse vrouw en vader zou zijn van een kind van drie. 

Volgens getuigen in het park zou de man Engels hebben gesproken en een verwarde indruk hebben gemaakt. Hij zou vaker in het park zijn gezien, waar hij soms dagenlang op een bankje zou hebben gezeten, berichtte de krant Le Dauphiné Libéré. Hij is geen bekende van de politie.

President Emmanuel Macron heeft geschokt gereageerd op 'de volstrekt laffe aanval'. Hij zei dat de natie in shock verkeert. Premier Elisabeth Borne en minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zijn onderweg naar de stad.