Ga naar de inhoud
Luchtkwaliteit heel slecht

100 miljoen mensen last van rook door honderden natuurbranden Canada

Branden vanuit de lucht in de provincie Nova Scotia in Canada. Beeld © ANP / AP

Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten

En al helemaal wanneer mensen gezondheidsproblemen hebben. De EPA adviseert mensen om binnen te blijven en een masker te dragen wanneer ze naar buiten gaan. 

Honderden branden

In Canada woeden op het moment honderden ongecontroleerde bosbranden. Hierdoor hebben mensen niet alleen in Canada, maar ook in de Verenigde Staten last van rook, die met name voor mensen met astma, COPD of hartklachten erg gevaarlijk kan zijn. 

Ook mensen die zwanger zijn moeten oppassen, net als ouderen en kinderen.

Bekijk ook de video hieronder: de lucht boven New York City kleurt oranje.

Luchtkwaliteit New York momenteel een van de slechtste ter wereld: 'Voel het in mijn neus'

01:34

De EPA heeft een waarschuwingssysteem op basis van een luchtkwaliteitsindex. Daar is ook een systeem met kleurcodes aan gekoppeld. Voor een deel van de VS, waaronder Chicago en Atlanta, geldt code oranje.

Dat betekent een risico voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Het is volgens de EPA mogelijk dat dat deels ook veroorzaakt wordt door lokale omstandigheden aldaar.

Evacuaties Canada

Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

Minister Bill Blair, verantwoordelijk voor bescherming van de bevolking, laat tijdens een persconferentie weten dat ongeveer 3,8 miljoen hectare grond in vlammen is opgegaan. Dat is vijftien keer meer dan het gemiddelde over tien jaar tijd, aldus Blair.

 

Hevige
Lees ook:
Hevige bosbranden in Oost-Canada, tienduizenden geëvacueerd

"In het hele land woeden op dit moment 414 bosbranden, waarvan er 239 niet meer onder controle zijn", zegt de minister. De reusachtige oostelijke provincie Quebec is een van de zwaarst getroffen provincies.

Wereldwijde steun

Premier Francois Legault van Quebec zei eerder dat de provincie in staat is om veertig branden tegelijk te bestrijden. "Maar we hebben 150 branden, dus we moeten ervoor zorgen dat we ons concentreren op waar de problemen het meest urgent zijn", zei hij tegen verslaggevers.

De Canadese premier Justin Trudeau meldde dat hij gisteren heeft gebeld met de Amerikaanse president Joe Biden om hem te bedanken voor zijn 'belangrijke steun' bij de brandbestrijding.

Honderden Amerikaanse brandweerlieden zijn al in Canada aangekomen en er zijn er nog meer onderweg. Ook vanuit Frankrijk, Portugal, Spanje en Mexico wordt hulp gestuurd om de branden te blussen.