Ga naar de inhoud
Levenslange vete

Prins Harry wil met proces 'media veranderen', diepe haat tegen tabloids

Prins Harry verlaat de rechtszaal in de zaak tegen The Daily Mirror. Beeld © ANP

De Britse prins Harry stond deze week in de rechtszaal tegenover The Daily Mirror. Volgens Harry heeft het tabloid jarenlang zijn telefoon gehackt en afgeluisterd. Het is het zoveelste hoofdstuk in Harry's diepgewortelde haat tegen de Britse roddelpers. "Hij wil het medialandschap veranderen", zegt correspondent Anne Saenen.

Dinsdag begon het proces van Harry tegen The Daily Mirror. De krant zou tussen 1996 en 2011 'stelselmatig' Harry's telefoon hebben gehackt, om sappige verhalen over de prins te kunnen schrijven. 

Levenslange vete

Harry's vete met de roddelpers loopt al sinds zijn jeugd, zegt correspondent Anne Saenen. "Hij heeft al sinds hij klein was constant camera's in zijn gezicht had. Zijn moeder, Prinses Diana, probeerde hem en zijn broer daartegen te beschermen. Er is zelfs een moment geweest dat Diana fotografen op skivakantie op de man af vroeg haar kinderen met rust te laten."

Vooral na de dood van prinses Diana hadden veel Britten sympathie voor Harry en zijn broer William. “De Britten waren begaan met het lot van de jonge prinsen", zegt Saenen. “Maar de obsessieve aandacht die Diana tot dan toe van de pers kreeg, verschoof naar haar zoons."

Auto-ongeluk Diana

Van zijn moeders dood heeft Harry naar eigen zeggen nog lang last gehad. Prinses Diana kwam op zijn twaalfde om het leven bij een auto-ongeluk. Ze was op de vlucht voor paparazzi, die haar auto op motoren achtervolgden. Ondanks dat Diana's chauffeur dronken was en veel te hard reed, houdt Harry de pers verantwoordelijk voor haar dood.

'Lady Di' was op dat moment net een jaar gescheiden van Harry's vader, prins Charles, die inmiddels koning is. Een scheiding die Harry, als jonge tiener, met veel media-aandacht moest ondergaan. Via de tabloids was een pikant telefoongesprek uitgelekt tussen Charles en de huidige koningin Camilla, met wie Charles toen een affaire had.

Met de naar hem verschoven aandacht werd Harry op zeventienjarige leeftijd door de pers bestempeld als een 'wild child', nadat toenmalig tabloid News of the World onthulde dat hij wiet had gerookt en alcohol had gedronken. 

Nazi-kostuum

Dat hij regelmatig naar feestjes en nachtclubs ging, bleef bij de roddelpers niet onopgemerkt. Op zijn twintigste zou hij, bij het verlaten van een nachtclub, uit frustratie een fotograaf een bloedlip hebben geslagen. Ook werd hij op een verkleedfeestje in een nazi-kostuum gefotografeerd.

"Achteraf verklaarde Harry dat hij juist dóór de pers rebelser is geworden", zegt Saenen. "Hij dacht: ze zien me toch al zo, dan kan ik me net zo goed zo gaan gedragen als zij schetsen."

'Vriendin afgeluisterd'

Op zijn 21e kreeg Harry voor het eerst publiekelijk een vriendin: Chelsy Davy. Ook zij kwam onder een vergrootglas te liggen. Eén deel van Harry's claims tegen The Daily Mirror gaat over haar. Er zouden destijds voicemailberichten van Harry aan zijn ex-vriendin en vice versa zijn afgeluisterd en op basis daarvan enkele verhalen zijn gepubliceerd. 

Zo schreef The Mirror dat Davy boos was op Harry omdat hij had geflirt met een andere vrouw, woede die ze in een voicemailbericht had geuit. Volgens Harry is het vooral de schuld van de pers dat zijn relatie met Davy na vijf jaar op de klippen liep.

In de jaren daarna volgden nog vele incidenten, vooral met Harry's huidige vrouw Meghan Markle. Het duo zou enkele weken geleden in New York nog 'zeer agressief' zijn achtervolgd door de roddelpers, al werd dat volgens critici ernstig overdreven. En presentator Jeremy Clarkson schreef in The Sun een vernietigende column over Markle, waar hij achteraf zijn excuses voor aanbood.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf vandaag te zien: veelbesproken Netflix-docu over Harry en Meghan

Ondanks zijn aversie voor de media, bracht Harry samen met Meghan eind vorig jaar een eigen Netflixserie uit. Hypocriet, vonden veel Britten. “Hij zoekt de spotlight op, terwijl hij de media-aandacht verafschuwde. Bovendien verdiende de prins geld met de serie door kwaad te spreken over zijn familie. De Britten zijn Harry spuugzat", zegt Saenen.

Voor Harry was het een manier om eindelijk zelf zijn media-optreden te kunnen regisseren. 

'Einde aan dealtjes met pers'

"Harry zegt zelf dat hij er zijn levenswerk van heeft gemaakt het Britse medialandschap veranderen", zegt Saenen. "Er is een lange traditie van dealtjes en schikkingen tussen het Koningshuis en de pers. Harry wil dat stoppen. Maar misschien nog belangrijker:  Harry wil de praktijken van de tabloids een halt toeroepen."

Het is dan ook hoogst uitzonderlijk dat er een lid van het koningshuis een vete met de pers in de rechtszaal uitvecht. Zo zou Harry's broer William in 2020 een flinke som geld van The Sun hebben gekregen om een afluisterschandaal geheim te houden. "Harry wil daarmee afrekenen", zegt Saenen. "Hij wil gerechtigheid."

Vandaag was de laatste dag van Harry's verhoor in de zaak. De komende twee weken zullen onder meer getuigen worden gehoord, en nog vier andere eisers die claimen door The Daily Mirror te zijn afgeluisterd. Later in het jaar zal de uitspraak volgen.