Ga naar de inhoud
Parthenogenese

Maagdelijke krokodil in Costa Rica maakte zichzelf zwanger

Een breedvoorhoofdkrokodil kruipt uit het ei. Beeld © AFP/Mehdi Fedouach

Wetenschappers hebben ontdekt dat een krokodil haarzelf zwanger heeft gemaakt. Het vrouwtje creëerde een embryo die genetisch gezien voor 99,9 procent identiek was aan haarzelf.

Maagdelijke voortplanting, waarvan de wetenschappelijke naam parthenogenese luidt, komt in het dierenrijk vaker voor. Bij onder andere vogels, haaien en reptielen komt het fenomeen regelmatig voor, maar dit is volgens de BBC de eerste keer dat het is vastgesteld bij een krokodil. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

Volgens de wetenschappers is deze eigenschap mogelijk geërfd van een evolutionaire voorouder. Dat betekent dat mogelijk ook dinosaurussen zichzelf konden reproduceren.

Gescheiden van soortgenoten

Het ei was gelegd door een 18-jarige vrouwelijke spitssnuitkrokodil, ook wel bekend als de gewone Amerikaanse krokodil. Dat gebeurde in de dierentuin Parque Reptilania in Costa Rica, in januari 2018. De foetus was volledig ontwikkeld, maar werd dood geboren.

De bewuste krokodil kwam op 2-jarige leeftijd in de dierentuin en leefde sindsdien altijd gescheiden van haar soortgenoten. Om die reden schakelde de dierentuin na de zwangerschap een wetenschapper in van de Amerikaanse universiteit Virginia Tech, die gespecialiseerd is in maagdelijke voortplanting.

Verzorger
Lees ook:
Verzorger verscheurd door 40 krokodillen na val in verblijf in Cambodja

Onderzoek wees uit dat de foetus voor meer dan 99,9 procent genetisch identiek was aan de moeder. Dit bevestigt dat er geen vader aan te pas was gekomen.

"We zien dit bij haaien, vogels, slangen en hagedissen", zegt de specialist Warren Booth tegen de BBC. "Het is opvallend normaal en wijdverbreid."

Krokodil als huisdier

Volgens de wetenschapper is het waarschijnlijk onder krokodillen ook niet ongewoon, maar is het niet eerder ontdekt omdat er nooit naar gezocht is. "Er was een grote toename in meldingen bij slangen toen mensen die als huisdier gingen houden. Maar er zijn weinig mensen die een krokodil als huisdier houden."

Man
Lees ook:
Man ontsnapt aan krokodillenaanval, hoofd al tussen kaken