Ga naar de inhoud
Losgeld geëist

Russische hackers dreigen gegevens BBC en British Airways te openbaren

De hackers eisen dat er binnen een week losgeld betaald wordt. Beeld © ANP

Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De hackersgroep Clop geeft de getroffen bedrijven een week de tijd om te onderhandelen over losgeld. Als er dan nog niet is betaald, zullen de gestolen gegevens gepubliceerd worden.

De hack hangt samen met de dienst MOVEit waarmee bedrijven bestanden veilig kunnen versturen.

Honderden miljoenen dollars

Meer bedrijven zijn slachtoffer van de Russische groep. Er zijn ook persoonsgegevens gestolen van de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus, een zusterbedrijf van British Airways. Ook de overheid van de Canadese provincie Nova Scotia en de Amerikaanse University of Rochester zijn getroffen door de diefstal.

Clop is een van de actiefste groepen cybercriminelen van de laatste jaren, aldus cyberveiligheidsbedrijf Trend Micro. De groep zou slachtoffers al honderden miljoenen dollars afhandig hebben gemaakt.

De BBC schrijft dat de hackers op het dark web de instructie achterlieten om vóór 14 juni te reageren. De omroep heeft het over 'potentieel honderden bedrijven' die door deze inbraak getroffen kunnen zijn.

Zonnepanelen
Lees ook:
Zonnepanelen eenvoudig te hacken: risico voor woningen én stroomnet