Ga naar de inhoud
Duizenden op de vlucht

Satellietbeelden laten verwoesting doorbreken stuwdam zien

Op satellietbeelden die gisteren zijn gemaakt, zijn de gevolgen van de doorbraak van de stuwdam in de rivier de Dnjepr in Oekraïne goed te zien. Veel dorpen staan onder water en de dam zelf is zwaar verwoest.

De grote vraag is hoeveel mensen hun huizen hebben moeten verlaten. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd. De president zegt dat door de Russische invasie zo'n 100.000 mensen in het gebied dat al is overstroomd of nog dreigt onder te lopen. Nu zouden er nog enkele tienduizenden wonen. 

16.000 vluchtelingen

Naar schattingen moet een deel daarvan dus vluchten. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei gisteren dat minstens 16.000 mensen al hun huis hebben verloren.

De komende dagen wordt duidelijk hoe groot de schade is. Op satellietbeelden is al wel te zien dat de dam zwaar beschadigd is:

Grens tussen strijdende partijen

De dam ligt in de Dnjepr. Die rivier vormt de frontlinie tussen de strijdende partijen Rusland en Oekraïne. De noordelijke oever is in handen van Oekraïne, de zuidelijke in die van Rusland.

Ook het zuidelijke deel is onder water gelopen. Volgens het Russische staatspersbureau TASS zijn in de bezette gebieden veertien plaatsen ondergelopen en lopen er tachtig het risico op overstroming. 

Zeven vermisten

Autoriteiten en reddingswerkers aan beide kanten proberen inwoners naar hogere en drogere gronden te krijgen. De door Rusland aangestelde burgemeester van de bezette stad Nova Kakhovka, Vladimir Leontyev, zei dat er zeven mensen worden vermist. De stad ligt in de buurt van de dam.

In de door Oekraïne gecontroleerde gebieden aan de westkant zei Oleksandr Prokudin, het hoofd van de regionale militaire administratie van Cherson, dat het waterpeil de komende 20 uur naar verwachting met nog een meter zal stijgen.

Een deel van de getroffen plaatsen langs de rivier:

Bron: RTL Nieuws