Ga naar de inhoud
'Historische fout'

Erkenning bewoners Australisch eiland: Fraser Island wordt K'gari

Bij een ceremonie werd de naam K'gari officieel. Beeld © ANP

Geen Fraser Island meer maar K'gari. Na bijna 200 jaar is in de Australische staat Queensland een 'historische fout' hersteld. Het grootste zandeiland ter wereld heeft een nieuwe naam. "Het is een speciale dag."

"Ik weet zeker dat bijna iedereen op dit moment een traantje wegpinkt", vertelt Gayle Minniecon aan The Guardian. Volgens de voorzitter van de Butchulla Aboriginal Corporation is er lang gevochten voor de naamsverandering.

Het eiland K'gari, wat paradijs betekent, was onder Europeanen in eerste instantie bekend als Great Sandy Island. Maar nadat de Schotse Eliza Fraser er aan het begin van de 19de eeuw schipbreuk had geleden, ging het Fraser Island heten. Fraser noemde de oorspronkelijke bewoners 'wilden' en 'kannibalen'. Dit tot woede van de Butchulla, zoals de inheemse bevolking wordt genoemd.

'Geschiedenis wordt doorgegeven'

"Het getuigde van weinig respect dat onze naam werd afgenomen", aldus Minniecon. "Maar nu de naam K'gari in ere is hersteld, wordt onze geschiedenis weer doorgegeven."

Eiland in trek

Met een kustlijn van 122 kilometer lang is K'gari het grootste zandeiland ter wereld. Ieder jaar wordt het eiland door honderdduizenden toeristen bezocht. K'gari staat bekend om zijn grote dingopolulatie. Dat is een verwilderde hond.

De premier van de Australische staat Queensland, Annastacia Palaszczuk, is trots. Volgens haar kan de naamswijziging het onrecht dat de oorspronkelijke bewoners is aangedaan, niet zomaar ongedaan maken, maar ze zegt te hopen dat in de toekomst alle mensen in Queensland vreedzaam samen kunnen leven. "Dit was en zal altijd Butchullaland blijven."

Prinses op het eiland

Volgens de Aboriginals was K'gari de geestenprinses die verliefd werd op het eiland. Zij besloot om er de rest van haar leven te blijven. Het verhaal gaat dat de meren op het eiland zijn gecreëerd zodat de prinses naar de hemel kon kijken. De vele dieren op het eiland zouden zijn geschapen om haar gezelschap te houden.

Nieuw-Zeeland
Lees ook:
Nieuw-Zeeland praat weer over naamsverandering naar 'Aotearoa'