Ga naar de inhoud
Ongekende milieuramp

Evacuatie van burgers rond verwoeste dam Oekraïne gaat door

Inwoners van de regio Cherson worden in veiligheid gebracht. Beeld © Associated Press

In Oekraïne gaat vanochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.

Op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad gisteravond gaven Oekraïne en Rusland elkaar de schuld van de damdoorbraak. Het enige waar de twee partijen het over eens waren, is dat het doorbreken van de dam een grote milieuramp heeft veroorzaakt.

Milieuramp

Zo stroomt er een enorme olievlek door de rivier de Dnjepr richting de Zwarte Zee. De Oekraïense president Volodimir Zelensky dat het om minstens 150 ton olie gaat, maar dat dat veel meer kan worden.

"We kunnen nu nog niet voorspellen hoeveel van de chemicaliën, kunstmest en olieproducten die opgeslagen liggen in de overstroomde gebieden uiteindelijk in de rivieren en de zee terechtkomen", aldus Zelensky in een vannacht gepubliceerde videoboodschap.

Dit weten we tot nu toe over de damdoorbraak bij Nova Kachovka:

Stuwdam breekt in Oekraïne, dit weten we tot nu toe

01:09
In Oekraïne is een stuwdam verwoest. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld.

Over de nabijgelegen kerncentrale van Zaporizja maakt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zich op korte termijn geen grote zorgen. De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt nog over back-upopties om veilig te opereren.

Genoeg water voor maanden

Het waterpeil in het stuwmeer is nog niet zodanig gedaald dat er geen water meer uit kan worden gehaald voor de kerncentrale. Wanneer dat punt wel wordt bereikt, is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om een kwestie van dagen. Het atoomagentschap bevestigt dat het koelwaterreservoir volledig gevuld is, nadat Oekraïne dat eerder had verklaard. Er is genoeg water voor een aantal maanden.

Waarom
Lees ook:
Waarom Russen meeste baat hebben bij verwoeste dam Oekraïne (al is het maar even)

Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam, werd het zwaarst getroffen door de damdoorbraak. Ten minste zeven mensen worden nog vermist, zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester.

Volgens de Russische autoriteiten is het waterpeil in Nova Kachovka inmiddels weer aan het zakken. Maar dat is slechts het begin van het overstromingsgebied. De Oekraïense autoriteiten verwachten dat het water in sommige delen vandaag nog een meter stijgt.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS