Ga naar de inhoud
Justitie wil onderzoek

Florida vliegt twee groepen illegale migranten naar Californië

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Autoriteiten in de Amerikaanse staat Florida hebben toegegeven twee groepen met illegale migranten vanuit het grensgebied met Mexico naar Californië te hebben gevlogen.

De vluchten kwamen maandag en vrijdag aan in Sacramento, de hoofdstad van Californië. De autoriteiten daar zeiden een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de vluchten.

Migranten in de war

De ruim dertig migranten, van wie de meesten afkomstig uit Venezuela, reisden volgens een verklaring van de autoriteiten in Florida vrijwillig naar Californië.

Het Openbaar Ministerie in Sacramento zegt echter dat veel migranten na aankomst in verwarring waren en geen idee hadden van waar ze zich bevonden. De Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, sprak op Twitter zelfs van 'kidnapping'.

De Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, liet eind vorig jaar al eens illegale migranten met chartervluchten naar Martha's Vineyard vliegen, in Massachusetts, een staat die net als Californië overwegend Democratisch is. Daar werden ze aan hun lot overgelaten.

Grootschalige verplaatsingen

Ook stuurden hij en zijn Republikeinse collega's uit de grensstaten Arizona en Texas duizenden migranten met bussen naar steden als New York, Washington en Chicago.

Volgens The New York Times heeft Florida 12 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro) beschikbaar gesteld om migranten naar andere plaatsen in de VS te brengen.

Muur bouwen

DeSantis wil volgend jaar namens de Republikeinen meedoen aan de presidentsverkiezingen. Immigratie is een belangrijk thema in zijn campagne.

Net als zijn partijgenoot en rivaal ex-president Donald Trump wil hij een grensmuur bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden migranten de Amerikaanse grens over: 'Het systeem kan het niet aan'