Ga naar de inhoud
Overstromingen

VN: instorten dam Oekraïne grootste schade aan infrastructuur sinds begin oorlog

Reddingswerkers helpen bewoners te evacueren. Beeld © ANP / AP

De verwoesting van de Nova Kakhovka-dam is mogelijk het ‘belangrijkste incident met schade aan civiele infrastructuur’ sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne. Dit zegt Martin Griffiths, de VN-ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken en Noodhulpcoördinator, volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De dam diende als cruciale waterbron voor miljoenen mensen in de regio van Cherson, Dnipro en Zaporizhzhia. Daarnaast was het een belangrijke bron van landbouwirrigatie in het zuiden van Cherson en voor de Krim. 

Voedselproductie

Dat deze bron nu wegvalt, kan grote gevolgen hebben op de landbouw en de voedselproductie. CNN meldt dat Griffiths hieraan toevoegt dat een ernstige impact wordt verwacht in de door Rusland bezette gebieden, waartoe humanitaire organisaties lastig toegang hebben. 

Bekijk ook: stuwdam breekt in Oekraïne, dit weten we tot nu toe

01:09

De VN-chef sprak gisteren in de Veiligheidsraad en benadrukte hier de risico’s van het snel stromende water op de verspreiding van mijnen en andere explosieven. Deze worden nu door het water verplaatst naar gebieden die eerder als veilig waren beoordeeld. 

Schuld verwoesten dam

Op deze speciale zitting van de Veiligheidsraad gisterenavond ruzieden Oekraïne en Rusland verder over wie de schuld heeft aan het verwoesten van de dam. Beide landen wjizen naar elkaar, en ondertussen ontbreekt concreet bewijs voor wie de dam heeft opgeblazen. 

Het enige waar de twee partijen het over eens waren, is dat het doorbreken van de dam in de nacht van maandag op dinsdag een grote milieuramp heeft veroorzaakt in het zuiden van Oekraïne. Tientallen plaatsen in het gebied zijn onder water komen te staan en duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Onderzoek naar bewijs

De Franse, Britse en Amerikaanse vertegenwoordigers bij de Veiligheidsraad vroegen om een onderzoek naar wie verantwoordelijk is.

Ze zeiden dat er geen bewijzen zijn die naar Rusland wijzen, maar noemden het ook onwaarschijnlijk dat Oekraïne erachter zit.

Evacuaties
Lees ook:
Evacuaties met rubberbootjes na opblazen stuwdam