Ga naar de inhoud
Tussen 2030 en 2050

Sneller dan gedacht geen ijs meer op Noordpool in de zomer

Smeltend ijswater in Disko Bay, Groenland. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robert Meerding

Zelfs als het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, is de Noordpool in de zomer tussen 2030 en 2050 waarschijnlijk al ijsvrij. Dat betekent dat het zee-ijs rond de Noordpool mogelijk al tien jaar eerder gesmolten zal zijn dan werd verwacht.

Dat het zee-ijs in de zomers op de Noordpool tegen 2050 al bijna helemaal zou zijn verdwenen, bleek eerder uit het IPCC-rapport van het VN-klimaatpanel. Als de uitstoot van broeikasgassen namelijk doorgaat zoals nu en de aarde daardoor verder opwarmt, is het verdwijnen van het ijs volgens onderzoekers onontkoombaar.

Het nieuwe onderzoek vervroegt het jaartal waarop het ijs volledig is verdwenen. Het team van onderzoekers, onder meer uit Zuid-Korea en Duitsland, laat nu met behulp van satellietgegevens zien dat ook bij een lage uitstoot de Noordpool in de zomer ijsvrij wordt na 2030.

Einde zomer

Het gebrek aan ijs zal vooral aan het einde van de zomer, in september, zichtbaar zijn. Over het algemeen ligt dan het minste zee-ijs in het Noordpoolgebied. Dat bevestigen de meetgegevens van de onderzoekers van het nieuwe onderzoek.

Rapport:
Lees ook:
Rapport: klimaatverandering kan tot desastreuze gezondheidseffecten leiden

Sinds 2000 ligt er volgens de meetgegevens elke september minder zee-ijs. De onderzoekers waarschuwen dat het gebrek aan ijs in de nabije toekomst grote gevolgen kan hebben voor samenlevingen en ecosystemen 'binnen en buiten het Noordpoolgebied'.

"Dit is het eerste grote deel van de aarde dat we gaan verliezen door klimaatverandering", zegt hoogleraar Dirk Notz van de universiteit in Hamburg tegen de Britse krant The Guardian. Hij werkte mee aan het onderzoek.

De conclusies van het onderzoek werden gedeeld in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Bekijk ook: Nog nooit zo weinig zee-ijs op de Zuidpool, en dat is een probleem

02:47
Nog nooit heeft er zo weinig zee-ijs gelegen rondom Antarctica sinds de satelliet-metingen in 1979. Waar komt deze afname vandaan? En kan dit gevolgen hebben voor ons? Dat leggen we uit in deze video.