Ga naar de inhoud
Rechtszaak tegen uitgeverij

Prins Harry: Britse roddelpers heeft 'bloed' aan de handen

Prins Harry arriveert onder flinke belangstelling bij de rechtszaal in Londen. Beeld © AFP / Editorial / ANP

Prins Harry vindt dat de Britse roddelpers 'bloed' aan de handen heeft. De prins doelt daarmee op de wijze waarop journalisten in zijn ogen te ver gaan voor een verhaal.

De hertog van Sussex wil die journalisten 'ter verantwoording roepen', zei hij vandaag in zijn getuigenis in de rechtszaak tegen uitgeverij Mirror Group Newspapers (MGN).

De prins beweert dat de uitgever van tabloid The Mirror onrechtmatig informatie heeft verkregen. MGN zou jarenlang zijn telefoon hebben gehackt en telefoontjes hebben afgeluisterd. Met die informatie zouden talloze artikelen over het privéleven van de prins zijn geschreven die grote impact op hem en de mensen om hem heen hebben gehad.

'Niet verrassend'

De uitspraken van prins Harry zijn flink, maar niet meer verrassend te noemen, zegt RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen.

"Wat deze zaak bijzonder maakt is dat Harry voor het eerst niet zijn eigen voorwaarden kan stellen. Hij wordt onderworpen aan een stevig verhoor door de advocaten van de tegenpartij", ziet Saenen.

Prins
Lees ook:
Prins Harry en Meghan betrokken bij 'bijna-fatale achtervolging' in VS

"Er staat veel voor hem op het spel, omdat er ook nog rechtszaken gepland staan tegen andere uitgeverijen. Hij moet kunnen bewijzen dat de tabloids doen waar hij ze van beschuldigt. Als hem dat hier niet lukt en deze zaak verliest, kan dat de toon zetten voor die andere zaken. Misschien komen die niet eens van de grond dan", zegt Saenen.

In de rechtszaak werd Harry ook ondervraagd over een ruim vijftig pagina's tellende getuigenverklaring die hij eerder had afgelegd. "Hoeveel bloed zal hun typende vingers nog bevlekken voordat iemand deze waanzin een halt toeroept", vraagt de prins zich in die verklaring onder meer af.

Andrew Green, de advocaat van MGN, vroeg Harry wie er volgens hem bloed aan hun handen hebben. "Sommige redacteuren en journalisten die verantwoordelijk zijn voor een deel van de pijn en het verdriet en de onbedoelde dood", reageerde de prins. Vermoed wordt dat hij daarmee doelde op zijn moeder Diana, die overleed na een achtervolging door paparazzi.

Negatieve effecten

In de getuigenverklaring gaat de 38-jarige prins uitgebreid in op de impact die de artikelen op hem hebben gehad. Zo schrijft Harry dat hij in zijn tienerjaren en als twintiger de neiging had zich te gaan gedragen als de man die werd geschetst in die berichten.

"Het was een neerwaartse spiraal, waarbij de roddelbladen mij, een 'beschadigde' jongeman, constant probeerden over te halen iets stoms te doen dat een goed verhaal zou zijn en veel kranten zou verkopen."