Ga naar de inhoud
Troepen verplaatsen

Waarom Russen meeste baat hebben bij verwoeste dam Oekraïne (al is het maar even)

Een terreurdaad, noemt Oekraïne de verwoesting van de belangrijke stuwdam in de regio Cherson. Volgens de Oekraïners zijn er aanwijzingen dat de Russen de dam hebben opgeblazen, maar Rusland wijst juist naar Oekraïne als de schuldige. "Het zijn de Russen die hier in militair opzicht van profiteren", zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Vooropgesteld: het is nog niet duidelijk hoe de stuwdam is verwoest en wie erachter zit. Wat we wel weten: hele gebieden rond de dam zijn ondergelopen.

Desastreuze gevolgen

"De gevolgen zijn desastreus", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Het is op dit moment vooral een milieuramp. We hebben het over een van de grootste waterreservoirs van Europa. Daarnaast is het een menselijke ramp: tienduizenden mensen moeten geëvacueerd worden, maar hoe en waar gaan ze naartoe? Het is allemaal nog onzeker. En ondertussen zijn er in het gebied nog steeds beschietingen gaande."

Veruit de meeste ondergelopen gebieden zijn in Russische handen. En toch komt de verwoesting van de dam Rusland niet slecht uit, zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

De vernietiging van de dam komt namelijk op het moment dat Oekraïne is begonnen aan het langverwachte voorjaarsoffensief. Met deze damdoorbraak kunnen de Russen de opmars rond Cherson tegenhouden, legt De Kruif uit. 

Route afgesloten

"Het Oekraïense leger zit op dit moment bij de rivier Dnjepr. Het leger wil de rivier graag oversteken om het gebied aan de overkant in handen te krijgen. Dat is voor Oekraïne belangrijk, omdat het dan vanaf land de Russen verder kan aanvallen.''

"Een rivier oversteken is al lastig met een leger, maar nu komt er een nog groter gebied onder water waar het overheen moet. In feite zorgen de Russen er nu voor dat het Oekraïense leger via deze kant nauwelijks een aanval kan inzetten."

Alleen via het noorden kan Oekraïne nu nog de stad Melitopol en de Krim aanvallen, legt De Kruif uit. "Dat maakt het voor het Russische leger makkelijker om te verdedigen."

En dus zegt het Oekraïense leger: Rusland heeft dit bewust gedaan om onze opmars te stuiten. Maar Rusland wil daar niets van weten. Dat zegt dat Oekraïne de dam zelf heeft aangevallen om de aandacht af te leiden van vermeende problemen rond het tegenoffensief in Oost-Oekraïne.

Dorpen
Lees ook:
Dorpen overstroomd: Oekraïners geëvacueerd na verwoesting stuwdam

Korte termijn

Toch is het maar de vraag hoelang de Russen op militair vlak van de damdoorbraak zullen profiteren. De Kruif: "Op een gegeven moment zal het water ook weer wegvloeien. We weten dan niet hoe onbegaanbaar het gebied zal zijn. En of de Oekraïners dan niet alsnog de rivier kunnen oversteken en via het oosten van Cherson de aanval kunnen inzetten.''