Ga naar de inhoud
Ontving 1,4 miljoen

'Schadelijkste spion uit geschiedenis FBI' Robert Hanssen overleden

Voormalig FBI-agent Robert Janssen fungeerde als spion voor Rusland. Beeld © ZUMA Press Wire

Eén van de beruchtste spionnen uit de Amerikaanse geschiedenis, Robert Philip Hanssen, is overleden in een van de zwaarstbewaakte gevangenissen van de Verenigde Staten. Hij is 79 jaar oud geworden. De voormalig FBI-agent werd in 2002 veroordeeld tot levenslang omdat hij zestien jaar lang geheime informatie had doorverkocht aan de Sovjet-Unie en later Rusland.

Hij gaf de Russen een schat aan informatie over inlichtingentechnieken, waaronder uitgebreide details over hoe Amerikaanse functionarissen Russische spionageoperaties hadden afgeluisterd.

Diamanten en Rolex-horloges

Ook speelde hij zo'n 6000 geheime Amerikaanse documenten door, die onder meer gingen over afluistertechnieken en hielpen om de identiteit van Russische dubbelagenten te achterhalen. In ruil hiervoor ontving Hanssen meer dan 1,4 miljoen in contanten, diamanten en Rolex-horloges.

Daarnaast werd verondersteld dat Hanssen medeverantwoordelijk was voor de dood van minstens drie Sovjetofficieren die voor de Amerikaanse inlichtingendienst werkten en na hun ontmaskering werden geëxecuteerd. Ook zou hij Moskou hebben getipt over een geheime tunnel onder de Sovjet-ambassade in Washington die werd gebruikt voor afluisteren.

De Amerikaanse politie omschreef Hanssen als 'de schadelijkste spion in de geschiedenis van de FBI'. 

Baas
Lees ook:
Baas Nederlands defensiebedrijf verdacht van spionage voor Russen

Hanssen kwam in 1976 bij de FBI en begon in 1985 geheime informatie aan de Sovjet-Unie te verkopen. Hij werd in 2001 op heterdaad betrapt, nadat hij in een park een vuilniszak vol geheimen aan de onderkant van een loopbrug had geplakt. Volgens de FBI werkten in de weken vooraf aan zijn arrestatie zo'n 300 mensen mee aan het onderzoek en hielden ze Hanssen in de gaten. 

Hij kon mede doordat hij geen weelderige levensstijl aannam zolang onder de radar blijven. Zo woonde hij in een bescheiden huis in een buitenwijk in Virginia met zijn gezin van zes kinderen en reed hij in een Taurus en minibus. 

Levenslange gevangenisstraf

Hij zat sinds 2002 een levenslange gevangenisstraf uit zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Hij had later gezegd dat hij spioneerde vanwege het geld, niet zozeer door de ideologie. 

De FBI-spion werd gisterochtend bewusteloos aangetroffen in de federale gevangenis in Florence, Colorado. Even later werd hij dood verklaard, aldus gevangenisfunctionarissen. Hij zou een natuurlijke dood zijn gestorven. 

In
Lees ook:
In deze gevangenis komt El Chapo waarschijnlijk: 'Het is een hightech versie van de hel'