Ga naar de inhoud
1500 doden

Rusland beweert opnieuw tegenoffensief te hebben verijdeld

Een Oekraïense soldaat in de Donetsk-regio. Beeld © ANP / AP

Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

De Oekraïense troepen zouden ook fiks materiaalverlies hebben geleden. Het Russische ministerie zei onder meer 109 pantservoertuigen te hebben vernietigd, evenals 28 tanks, waaronder acht Leopard-tanks.

Geen reactie Oekraïne

Vanuit Kyiv is nog niet gereageerd op de Russische beweringen, evenals op het offensief dat de Russen gisteren aangaven te hebben verijdeld. Daarbij werden volgens de Russen 250 Oekraïense militairen gedood.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne blijft bewust stil over langverwacht tegenoffensief

Bij die aanval waren volgens Rusland zes bataljons pantserinfanterie en twee tankbataljons betrokken.

Prigozjin gelooft het niet

Jevgeni Prigozjin, de baas van het Russische huurlingenleger Wagner dat de Oekraïense stad Bachmoet veroverde, trok de Russische verklaringen van het ministerie echter in twijfel.

"Om zoveel mensen te doden zou dagelijks 150 kilometer moeten worden afgelegd", schreef hij op Telegram. "Daarom denk ik dat dit gewoon wilde en absurde sciencefiction is."

Tegenoffensief

Het is onduidelijk of de Oekraïense aanvallen in Donetsk onderdeel zijn van het langverwachte tegenoffensief van Kyiv. In een zondag verspreide video over mogelijk aanstaande militaire acties zei het Oekraïense ministerie van Defensie: "Het begin zal niet worden aangekondigd."

Met
Lees ook:
Met de terugtrekking van Wagner uit Bachmoet is een machtsspel begonnen: 'Dat doe je niet zomaar'