Ga naar de inhoud
Deze week hoorzitting

Joran van der Sloot toch in beroep tegen uitlevering aan VS

Joran van der Sloot tijdens het transport naar Lima, juni 2023 Beeld © CNN

Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft gisteren geweigerd het laissez passer, een tijdelijk reisdocument, te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

In plaats daarvan is Van der Sloot van plan om in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk vandaag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez gisteren aan de Amerikaanse zender ABC News.

28 jaar gevangenisstraf

Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010. Hij moet na het proces in de VS, mocht dit er inderdaad van komen, terug naar Peru voor de rest van zijn straf.

Bekijk ook: zo ziet Joran van der Sloot eruit na 13 jaar cel

01:15

Vorige week zei Van der Sloots advocaat nog dat zijn cliënt de uitlevering niet aanvecht en naar Amerika wil gaan.

Procedure juridisch onjuist

Gisteren berichtte De Telegraaf dat Van der Sloots uitlevering aan de VS om een andere reden op losse schroeven staat.

De Nederlandse ambassade in Peru zou namelijk een formele klacht hebben ingediend tegen Peru omdat de gevolgde procedure juridisch gezien onjuist is, waardoor Van der Sloots rechten op een eerlijk proces geschonden zijn. De krant baseerde zich daarbij op uitlatingen van advocaat Altez.

Van der Sloot verplaatst

Gisteren maakten de Peruaanse autoriteiten bekend dat de uitlevering voor aanstaande donderdag staat gepland. Zaterdag werd daarvoor al een eerste stap gezet, toen Van der Sloot verplaatst werd naar een andere gevangenis in Peru.

Tijdelijke
Lees ook:
Tijdelijke uitlevering Joran van der Sloot aan VS in volle gang