Ga naar de inhoud
Begin volgend jaar

Apple kondigt gloednieuwe, peperdure VR-bril aan

De presentatie van de Vision Pro tijdens de livestream. Beeld © Apple

De Vision Pro was vanavond het hoogtepunt van de jaarlijkse presentatie van Apple. Naast de gebruikelijke aankondigingen van systeemupdates kondigde de techgigant ook de gloednieuwe VR-bril aan, waarmee computerbeelden over de realiteit heen gelegd kunnen worden (augmented reality of AR), maar ook binnen een virtuele wereld (VR).

De presentatie van de bril werd door Apple topman Tim Cook verzorgd tijdens de WorldWide Developer Conference (WWDC). Hij begon de aankondiging met de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs gebruikte bij de introductie van de iPhone.

Met de bril zouden gebruikers apps voor hun ogen moeten zien verschijnen. Dat kan volgens Apple zowel in augmented reality, met de échte wereld op de achtergrond dus, of in de volledig digitale VR-wereld. Het is de eerste keer sinds de lancering van de Apple Watch dat het bedrijf probeert een nieuwe categorie binnen te dringen.

Controle met ogen

Anders dan met smartphones, kunnen gebruikers de bril aansturen met hun ogen. Door middel van 'eye tracking', dus het volgen van de ogen, kan het apparaat worden bestuurd. Daarnaast zijn er opties voor het tikken met vingers en 'swipen'.

Het is de bedoeling dat de bril ook samenwerkt met andere Apple-producten, zoals een laptop of telefoon. Volgens Richard Howarth, vicepresident van het industriële design, is de Vision Pro het 'meest ambitieuze product' dat Apple ooit heeft gemaakt.

Opvallend aan de Apple-bril is verder dat aan de buitenkant de ogen van de drager te zien zijn. Zo kunnen andere mensen zien of je hen kan zien, of druk bezig bent met een app of film. In dat geval komt er een kleurrijke waas over het scherm.

Drie keer duurder

De goedkoopste variant van de Vision Pro zal begin volgend jaar voor 3499 Amerikaanse dollar over de toonbank gaan. Dat is drie keer duurder dan de duurste AR/VR-varianten van concurrent Meta. Ook niet onbelangrijk: de bril kan alleen worden gebruikt met een externe batterij met een levensduur van twee uur, óf aangesloten op het lichtnet.

In eerste instantie komt de bril beschikbaar in de Verenigde Staten. Pas later kan de bril in andere landen worden gekocht.

Andere aankondigingen

De aankondigingen stopten niet bij de bril. Apple kondigde ook nieuwe versies van zijn software voor onder meer de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch aan. Zo krijgt de iPhone vernieuwde apps om te bellen en berichten te sturen.

Daarnaast kwam Apple met een nieuwe 15 inch MacBook Air en een versie van de Apple Studio-desktop computer met snellere chips. Die nieuwe, zelf ontworpen chips vormen ook de basis van de nieuwe Mac Pro-desktopcomputer.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.