Ga naar de inhoud
Concurrent Trump

Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

Mike Pence. Beeld © AP

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

Pence (63) wordt bij de Republikeinen een directe concurrent van zijn baas destijds, die eind vorig jaar al bekendmaakte zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

De twee waren tijdens hun ambtsperiode trouwe bondgenoten, maar Pence haalde zich de woede van Trump op de hals door de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de verkiezingen van 2020 te bevestigen. Trump legde zich niet neer bij zijn nederlaag. Pence nam geleidelijk steeds meer afstand van de verslagen ex-president.

Pence
Lees ook:
Pence haalt uit naar Trump: 'Roekeloze woorden brachten familie in gevaar'

Trump blijft echter enorm populair bij de Republikeinen. Van de aanhangers wil ruim de helft dat de ex-president hun kandidaat wordt, een paar procent geeft de voorkeur aan Pence, blijkt uit peilingen.

Bekijk ook: Deze Republikein wil Trump verslaan als kandidaat voor presidentschap

02:04
Het is officieel: Ron DeSantis gaat de strijd met Donald Trump aan om de nieuwe Republikeinse verkiezingskandidaat te worden. Correspondent Erik Mouthaan legt uit wie DeSantis is.