Ga naar de inhoud
Fluistercampagne

Oekraïne blijft bewust stil over langverwacht tegenoffensief

Oekraïense soldaat met vinger voor lippen als boodschap om stil te blijven over het tegenoffensief.

Het Oekraïense leger plaatste zondagavond een video op Facebook waarin het laat weten niets los te laten over het langverwachte tegenoffensief. 'Plannen houden van stilte. Het is geen film. De start zal niet aangekondigd worden.' Zo luidt de tekst in de video van Oekraïense soldaten die hun vinger voor hun lippen houden.

De Oekraïense minister van Defensie deelt de video op Twitter:

En stil blijven ze. Ook na het bericht vandaag waarin Rusland beweert een groot Oekraïens offensief geweerd te hebben. 'Er zijn aan het front bij Donetsk zo'n 250 Oekraïense militairen gedood en meerdere tanks en pantserwagens vernietigd', laat het Russische ministerie van Defensie in een video weten. Of het echt gaat om een verijdelde operatie of om Russische propaganda is niet te controleren.

In de video is te zien hoe er verschillende doelwitten (mogelijk tanks) op de grond vernietigd worden. Ook correspondent Jeroen Akkermans in Oekraïne zegt dat het moeilijk te verifiëren is wat er gebeurt. "Het is lastig om de herkomst van de video te achterhalen. Er gaan geruchten rond dat het om oude beelden gaat." De Russische minister van Defensie zegt dat Oekraïne probeert om door Ruslands verdediging heen te breken, maar dat ze 'geen succes' hadden.

Dagelijkse update

Vanuit Kyiv blijft het dus stil. Ook in de dagelijkse update van het Oekraïense leger over de oorlog, wordt er niet gesproken over het bericht uit Rusland. Het is de start van hun 'fluistercampagne', zoals Akkermans het noemt. "Waarin zowel Zelensky als de Oekraïense minister van Defensie beiden zeggen dat het offensief niet wordt aangekondigd."

Waar
Lees ook:
Waar blijft dat Oekraïense offensief? 'Russen zijn zichtbaar nerveus'

De video van het Oekraïense leger volgt na een weekend van aanvallen in zowel Oekraïne als Rusland. Dat er nu juist een oproep is om stil te blijven, is opmerkelijk aangezien er eerder in de oorlog juist een overvloed aan informatie was. "Maar ook dit is onderdeel van de informatieoorlog", zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie.

Verrassing

Volgens Bouwmeester wordt er altijd gezocht naar zoveel mogelijk verrassing tijdens een operatie, om zo de tegenstander te overweldigen. "Er wordt de laatste tijd veel gespeculeerd over het tegenoffensief: waar, wanneer en hoe. Ik vermoed dat ze zo lang mogelijk wachten. Misschien dat er een goed moment ontstaat wanneer de discussie overgaat."

Of de Russen daadwerkelijk voor een verrassing komen te staan, is nog de vraag. Op satellietbeelden is te zien dat er Russische troepen geplaatst worden aan de grens met Oekraïne. In de buurt van waar pro-Oekraïense Russische groepen aanvallen pleegden in Rusland. "Als Oekraïne dan ergens anders het offensief inzet, dan staan die troepen verkeerd."

Zware
Lees ook:
Zware gevechten binnen Rusland: 'Ontoelaatbaar'

Gaat het offensief binnenkort dan echt beginnen? Dat is dus nog niet duidelijk.

Volgens Zelensky is Oekraïne er wel klaar voor: "We kunnen niet maanden wachten", zei hij dit weekend in een interview met de Wall Street Journal. Tegelijkertijd vraagt het ook veel tijd en een goede voorbereiding om een dergelijk offensief te starten. Bouwmeester daarover: "Elke dag dat ze wachten is weer een extra dag om zich verder voor te bereiden."

Bekijk ook: Deze Oekraïense frontsoldaten die er doorheen zitten, worden opgepept

02:15
Revalideren met de oorlog in je hoofd: 'Ik moet terug, ik ga terug'