Ga naar de inhoud
Rusland beschuldigt hackers

Nep-toespraak van Poetin uitgezonden op Russische radio en tv

President Poetin. Beeld © AP

Op Russische radio- en tv-zenders zou een boodschap zijn uitgezonden waarin president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland. Het Kremlin zegt dat het gaat om een hack en dat een nep-toespraak werd uitgezonden op de radio. Op sociale media gaan beelden rond waarin ook een deepfake van Poetin op televisie is te zien.

Te horen is dat een stem, die erg lijkt op die van Poetin, meldt dat 'Oekraïense troepen die tot de tanden zijn bewapend door de NAVO' de grens zijn overgestoken. Dezelfde boodschap zou op televisie zijn uitgezonden. Een deepfake-versie van Poetin spreekt de woorden uit vanachter zijn bureau.

Het Kremlin heeft de boodschap ontkracht. "Er was zeker geen toespraak. In sommige regio's was sprake van een hack", zei een regeringswoordvoerder volgens het Russische staatspersbureau TASS. De autoriteiten in Belgorod spraken over een 'deep fake' die paniek moest zaaien onder de bevolking.

Mobilisatie

De toespraak zou in ieder geval te horen zijn geweest in regio's die grenzen aan Oekraïne, zoals Voronezj en Belgorod. Luisteraars kregen de oproep een veilig heenkomen te zoeken in het binnenland. Ook zou een algemene militaire mobilisatie worden afgekondigd.

Facebook
Lees ook:
Facebook verwijdert deepfake-video van Oekraïense president Zelenski

Het is niet de eerste keer dat een Russisch radio- of televisiestation wordt gehackt. Afgelopen februari verspreidde de Oekraïense inlichtingendienst een boodschap via de Russische radio. Ook claimde hackersgroep Anonymous eerder live-beelden uit oorlogsgebied in Oekraïne op Russische televisie te hebben uitgezonden

Tot nu toe is de aanval nog niet door een hackerscollectief opgeëist.

Bekijk ook: Moskou aangevallen met drones

00:49
De Russische hoofdstad Moskou is aangevallen met drones. Er zijn meerdere gebouwen beschadigd geraakt.