Nog eens drie kandidaten gaan de strijd aan met Donald Trump om de nominatie van de Republikeinse Partij in de race om het Witte Huis. En dat kan zomaar eens heel positief uitpakken voor de controversiële oud-president.
Amerikaanse media weten het zeker: vandaag kondigt ook Chris Christie zijn kandidatuur aan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komend jaar. De 60-jarige oud-gouverneur van de staat New Jersey gaat het nog een keer proberen om de Republikeinse presidentskandidaat te worden na zijn mislukte poging in 2016.
Daar blijft het niet bij. Ook Mike Pence, de veelbesproken voormalig vicepresident onder Trump, zal zich morgen naar verwachting formeel kandidaat stellen voor de Republikeinse nominatie. Pence diende gisteren daarvoor het officiële papierwerk in. Ook de onbekendere gouverneur Doug Burgum van North Dakota doet een gooi naar de macht.
De drie sluiten aan in een steeds langer wordend rijtje kandidaten. Dat bestaat uit onder anderen de voormalig Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley, senator Tim Scott uit South Carolina, gouverneur van Florida Ron DeSantis en natuurlijk Donald Trump zelf, die half november al bekendmaakte opnieuw president van de VS te willen worden.

'Vergroot kans Trump'
Het wordt dus druk aan Republikeinse kant. Maar wat zegt dat eigenlijk over Trumps kansen? "Hoe meer Republikeinse kandidaten er zijn, hoe groter de kans dat Donald Trump de nominatie verovert", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Dat zagen we eerder in 2016 toen er ook erg veel Republikeinse kandidaten waren. In een versnipperd veld vocht toen iedereen elkaar de tent uit, en ging Trump er met de nominatie vandoor."
Christie was destijds de man die - toen zijn eigen kansen verkeken waren - zich als eerste achter de omstreden Trump schaarde in diens strijd tegen Hillary Clinton. Dat bondgenootschap is intussen behoorlijk bekoeld. Want Christie, die bekendstaat als een gematigd maar uitgesproken Republikein, noemt Trump tegenwoordig een 'lafaard' en een 'marionet van Poetin'. Precies de strategie die nodig lijkt om nog een kans te maken tegen Trump: hem aanvallen.

DeSantis stelt teleur
Want Trump ligt met bijna 54 procent een straatlengte voor in de peilingen. In eerste instantie leek DeSantis (nu 21 procent) de droomkandidaat voor de groeiende groep Republikeinen die af wil van Trump. Maar de gouverneur van Florida wordt verweten dat hij in zijn thuisstaat een wraakcampagne voert tegen het bedrijf Disney, een strijd die economisch slecht kan uitpakken door een verlies aan investeringen en banen. Maar vooral dat hij zich tot dusver onvoldoende afzet tegen Trump.
Mouthaan: "Veel mensen in de Republikeinse Partij willen dat er een einde komt aan het tijdperk-Trump omdat ze hem bij de verkiezingen opnieuw zien verliezen van Joe Biden. Daarvoor is één sterke tegenkandidaat nodig. Maar er is vooralsnog te weinig vertrouwen in DeSantis, die geen sterke indruk maakte in een tv-debat in Florida. Hij kwam daarin een beetje stijf en onaardig over. Daarom denken de andere kandidaten die zich nu in de strijd mengen: misschien kan ík die tegenkandidaat worden."
Wie nemen het op tegen Trump?
- Ron DeSantis (44), voert met veel tamtam strijd tegen woke-beweging, wordt gezien als de jongere, mildere versie van Trump, nu gouverneur in Florida.
- Mike Pence (63), tot de Capitoolbestorming een trouwe bondgenoot van Trump, wiens vicepresident hij vier jaar lang was, is diepgelovig.
- Nikki Haley (51), werpt zich op als boegbeeld van een nieuwe generatie Republikeinen, was eerste vrouwelijke gouverneur van South Carolina en later VN-ambassadeur, dochter van Indiase immigranten.
- Tim Scott (57), senator uit South Carolina, wil dolgraag eerste zwarte Republikeinse president van Amerika worden, gelovig man, fel tegen abortus.
- Vivek Ramaswamy (37), rijke ondernemer en politieke nieuwkomer, komt op voor aandeelhouders en is ook fel tegen woke, zoon van Indiase immigranten.
- Doug Burgum (66), was ook succesvol ondernemer, onbekend buiten zijn thuisstaat North Dakota, wil VS sneller CO2-neutraal maken door innovaties.
Bekijk ook: Running for president! Dit is waarom de uitputtingsslag in de VS nu al begint
Eerste schifting
De eerste schifting is op vrijdag 23 augustus. Dan staat het eerste nationale tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten gepland. Een ontzettend belangrijk moment voor alle kandidaten om hun boodschap over te brengen bij het publiek én extra campagnegeld op te halen voor het vervolg van de race. Het politieke circus komt vervolgens pas echt op stoom tijdens de eerste voorverkiezingen in de staat Iowa, begin volgend jaar.