Ga naar de inhoud
Mogelijk onschuldig

Twijfels over babymoorden: Australische vrouw na 20 jaar cel vrijgelaten

Kathleen Megan Folbigg in 2019. Beeld © EPA / Editorial

Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat de vrouw mogelijk onschuldig is.

Kathleen Megan Folbigg, zoals de vrouw voluit heet, kreeg de bijnaam 'de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar van Australië' na haar veroordeling in 2003. Haar eerste kind, Caleb, stierf 19 dagen na zijn geboorte in 1989.

In de jaren daarna overleden ook drie andere kinderen van de vrouw, steeds op zeer jonge leeftijd. De laatste, dochter Laura, was eind jaren negentig anderhalf jaar op het moment van haar dood.

Onschuldig

Aanklagers vonden het destijds zeer onwaarschijnlijk dat de vier kinderen zonder duidelijke oorzaak plots waren overleden. De moeder heeft zelf steeds volgehouden onschuldig te zijn en kreeg later bijval van experts.

Abortusarts
Lees ook:
Abortusarts VS ontloopt doodstraf na babymoorden

Onderzoekers hebben vastgesteld dat mogelijk sprake was van natuurlijke doodsoorzaken. Zeker twee van de kinderen hadden een zeldzame genetische mutatie. Een derde kind had mogelijk een neurologische aandoening.

De autoriteiten zijn er daardoor niet meer voldoende van overtuigd dat Folbigg haar kinderen heeft omgebracht. Haar veroordeling wordt niet ingetrokken, maar ze komt wel vroegtijdig vrij. De vrouw heeft al een flink deel van haar straf uitgezeten. Ze kreeg in eerste instantie 40 jaar cel opgelegd, maar dat is later verlaagd naar 30 jaar.

Dagboek

Australische media berichten dat dagboeken van de vrouw in 2003 een belangrijke rol speelden in haar strafzaak. Ze had geschreven dat ze zich schuldig voelde en dat ze niet meer alleen durfde te zijn met haar baby.

Haar echtgenoot droeg die teksten over aan de autoriteiten en ze zijn later ook getoond aan de jury. Aanklagers presenteerden teksten uit haar dagboek als schuldbekentenissen.

Man
Lees ook:
Man vrijgelaten die 33 jaar lang onterecht vastzat voor moord

Folbigg komt ondanks haar vervroegde vrijlating niet zomaar in aanmerking voor financiële compensatie. Als rechters besluiten om haar veroordeling helemaal nietig te verklaren, zou ze kunnen proberen de overheid aan te klagen. Succes is dan niet gegarandeerd. Het is volgens omroep ABC in Australië bijzonder lastig om via de rechter een schadevergoeding af te dwingen na een onterechte veroordeling.

De overheid zou ook kunnen besluiten om op eigen initiatief eenmalig een geldbedrag uit te keren. Daar wilden de autoriteiten in deelstaat New South Wales nog niet op vooruit lopen. Folbigg wordt voorlopig opgevangen door aanhangers en vrienden. "Ze is weer buiten", zei een politica van de Groene Partij die Folbigg heeft gesteund. "Ze staat weer in de zon."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.