Ga naar de inhoud
Nog 8 mensen vermist

Noodweer in Haïti: 15 doden en tienduizenden geëvacueerd

Een straat is in een rivier veranderd in Port-au-Prince op Haïti. Beeld © ANP / AP

In Haïti zijn afgelopen weekend minstens vijftien mensen omgekomen en worden nog eens acht mensen vermist na zware regenval. De grote hoeveelheid regen leidde tot wijdverspreide overstromingen en verschillende aardverschuivingen in het Caribische land.

Dit melden meerdere buitenlandse media, waaronder ABC News.

Tienduizenden geëvacueerd

Bijna 13.400 mensen werden al gedwongen te evacueren vanwege het stijgende water. Meerdere straten zijn veranderd in rivieren met soms snelstromend bruin water. 

Daarnaast hebben al meer dan 7.400 gezinnen schade gemeld en veroorzaakte de grote regenval grote schade aan gewassen in de centrale regio van Haïti. Dit gebeurt in een tijd dat er al een groot voedseltekort is en de honger in het land toeneemt. 

Ambtenaren zijn op het moment nog bezig om de schade van de overstromingen te beoordelen. 

De premier van het land, Ariel Henry, zei dat hij samenwerkte met lokale en internationale organisaties om te voorzien in de behoeften van degenen die door de overstromingen zijn getroffen.

Geweld en armoede

En dat is niet het enige probleem waar Haïti mee te kampen heeft. Het wordt al jaren geteisterd door geweld en armoede. Bendes hebben de macht over 60 procent van de hoofdstad Port-au- Prince. Inmiddels wil de VN kijken naar steun uit andere landen om de Haïtiaanse politie bij te staan.

Bekijk ook de video hieronder over de huidige situatie:

Situatie in Haïti escaleert: 'Bendeleider nemen het over'

01:56