Ga naar de inhoud
Half miljoen mensen

Honderdduizenden demonstreren in Polen tegen rechtse regering

Donald Tusk spreekt de menigte toe. Beeld © ANP / AFP

Honderdduizenden mensen hebben gisteren door het centrum van Warschau gemarcheerd om te protesteren tegen de rechts-populistische regering van Polen. De demonstraties houden verband met de verkiezingen die in het najaar op de loer liggen.

Dit schrijft The Guardian

Rechtse regering

De partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) kwam in 2015 aan de macht en heeft sindsdien heel wat veranderingen aangebracht in Polen. Zo zijn de democratische rechten aangepast, heeft de onafhankelijke rechterlijke macht minder te zeggen en zijn er campagnes gelanceerd tegen de LGBTQ+-gemeenschap en reproductieve rechten.

Massale
Lees ook:
Massale demonstraties in Polen: 'Wij zijn Europa, we blijven'

En daar is lang niet iedereen in het land het mee eens. Het is dan ook niet de eerste keer dat er massaal gedemonstreerd wordt tegen deze regering. Twee jaar geleden, in 2021, vonden ook grote demonstraties plaats, omdat mensen bang waren dat deze regering ervoor zou zorgen dat Polen de Europese Unie zou verlaten. 

Donald Tusk, de voormalige premier die de oppositiegroepering 'Burgerplatform' leidt, was ook aanwezig bij de demonstraties en sprak de mensen toe. 

Europese vlaggen

"Heel Polen, heel Europa en de hele wereld zien hoe sterk we zijn en hoe we klaar zijn om weer voor democratie en vrijheid te vechten, zoals we 30, 40 jaar geleden deden", zei hij tegen de menigte aan het begin van de rally.

Veel mensen zwaaiden met Poolse of EU-vlaggen en de stemming was ondanks de serieuze boodschap vaak feestelijk.

Grote opkomst

Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn over de opkomst, gaf het stadhuis van Warschau een schatting van een half miljoen mensen. Ook Donald Tusk gaf aan dat er 500.000 mensen op de been waren. 

In de centrale straten van het centrum waren massa's demonstranten te zien. Ook de metro van de stad was overvol door de mensen die samenkwamen in het centrum. Daarnaast zijn op sociale media vele beelden te zien van de mensenmassa.