Ga naar de inhoud
Regenboogvlag verbrand

Woede om Pride-viering op basisschool LA: 'Hiervoor ben ik niet uit Armenië gekomen'

Demonstranten in Los Angeles vinden een Pride-dag niet bij het onderwijs horen. Beeld © AP

Meer dan 100 mensen hebben vrijdag geprotesteerd bij een basisschool in Los Angeles vanwege een Pride-viering. Een deel van de demonstranten wilde niet dat er aandacht aan de Pride zou worden besteed. Een ander deel bestond uit tegendemonstranten die dat juist wel wilde vieren. Er ontstonden opstootjes, waarbij de politie moest ingrijpen.

Juni is traditiegetrouw Pride-maand. Op vele plekken in de wereld wordt er aandacht besteed aan de rechten en het bestaan van de lhbti-gemeenschap. Zo ook in de Verenigde Staten. Een basisschool in Los Angeles wilde er ook aan meedoen en doopte afgelopen vrijdag om tot Pride-dag. Tegen de BBC zei een woordvoerder van de school dat er onder andere een boek voorgelezen zou worden 'over kinderen met twee mama’s of twee papa's'. 

Dragqueens
Lees ook:
Dragqueens varen vooraan bij Pride Utrecht uit protest tegen anti-lhbti-geweld

Over het organiseren van de dag, zei een plaatselijke LHTBI-belangenvereniging: "We wilden onze liefde en respect tonen voor de gemeenschap. We zijn verenigd." Maar zo verenigd zijn de ouders van de leerlingen niet. Tientallen mensen kwamen naar de school om te protesteren tegen de Pride-dag. Zo noemden demonstranten de viering 'indoctrinatie'.

'Hiervoor niet uit Armenië gekomen'

Een van de ouders zei anoniem tegen de LA Times dat ze bang is dat haar kind zou worden gepest en dat ze 'moe werd van de propaganda'. Ze vervolgde: "Hiervoor ben ik niet van Armenië naar de Verenigde Staten gekomen. Ik ben gekomen voor vrijheid en zodat mijn kinderen goed worden in wiskunde, niet voor dit. Misschien ga ik wel terug."

Veel mensen sloten zich aan bij het protest na een oproep op een Instagram-account dat zich 'Ouders van Saticoy Elementary' noemt, een verwijzing naar de naam van de school. Dat account riep ouders op om hun kinderen vrijdag thuis te houden. Een paar weken geleden deelde het account al de namen, gezichten, telefoonnummers en e-mailadressen van medewerkers van de school.

De beheerders van het account lieten weten dat het protest van vrijdag 'absoluut geen aanval op de lhbti-gemeenschap' was. Tegendemonstranten wezen echter op de borden die mensen tijdens het protest in hun handen hadden. Zo stond er: 'Geen seksuele indoctrinatie'. En: 'De enige mensen die kinderen over seks willen onderwijzen zijn pedofielen'.

Zoals gezegd was er ook een groep tegendemonstranten op de been. Zij droegen borden met teksten als 'Voor haat is hier geen plaats'. Iemand anders zei tegen ABC News: "De LHTBI-gemeenschap is onderdeel van de wereld van vandaag. Als je kinderen daar nu niet mee in aanraking laat komen, dan heeft het alleen maar grotere gevolgen later in hun leven."

Gewonde bij opstootje

De demonstraties liepen op een gegeven moment uit de hand, toen er een vechtpartij ontstond tussen een deel van de twee groepen. Eén iemand liep daarbij lichte verwondingen op. De politie kwam ertussen, maar pakte niemand op.

De protesten staan niet op zichzelf. Er is de laatste tijd vaker onvrede over het praten over lhbti-rechten op school. Op dezelfde Saticoy Elementary werd op 22 mei een regenboogvlag in brand gestoken, zo meldt de LA Times. Dat gebeurde in het kantoor van een trans leraar nadat een ander Instagramaccount foto’s van de leraar voor en na transitie publiceerde.

De politie in Los Angeles behandelt het incident met de vlag als een haatmisdrijf. In Nederland waren er de laatste tijd ook meerdere incidenten met regenboogvlaggen. In Delft werd er een in brand gestoken en in Eindhoven werd er een gestolen. In de Brabantse stad werden lhbti-jongeren ook nog eens belaagd door een groep mannen.

Bekijk ook: Eindhovense belangenvereniging krijgt nieuwe vlag

02:02
In Eindhoven werd een nieuwe regenboogvlag opgehangen nadat die werd gestolen.