Ga naar de inhoud
'Lage straffen'

Duizendtal Belgen de straat op tegen rechtssysteem na zaak Sanda Dia

Demonstranten willen 'gerechtigheid voor Sanda' Beeld © REX

Meer dan 1000 demonstranten zijn in Brussel, Brugge en Gent de straat op gegaan om te protesteren tegen het Belgische rechtssysteem. Ze vinden de straf die leden van studentenvereniging Reuzegom hebben gekregen na de dood van student Sanda Dia veel te laag. Dia kwam om tijdens een ontgroening nadat hij onder meer te veel visolie had binnengekregen. Later vandaag staan er in andere Belgische steden ook protesten gepland.

Om 13.00 uur startte het protest bij het Justitiepaleis in Brussel. Die locatie is niet toevallig, het protest is namelijk gericht tegen het Belgische rechtssysteem. De demonstranten zijn het er niet mee eens dat achttien Reuzegom-leden tot 300 uur taakstraf en boetes tot 400 euro hebben gekregen.

Alleen
Lees ook:
Alleen boetes en werkstraffen na dodelijke ontgroening student Sanda Dia

Het draait allemaal om de dood van student Sanda Dia. De 20-jarige student beleefde in 2018 zijn eerste jaar bij de Leuvense studentenvereniging Reuzegom. Bij de ontgroening van de vereniging werd Dia vernederd en verwaarloosd. Mensen plasten over hem heen, hij moest zeer veel alcohol naar binnen werken en hij werd gedwongen om visolie te drinken.

'Rouwen om ons rechtssyteem'

Dat laatste werd Dia fataal. Zijn organen vielen uit door het enorme zoutgehalte in zijn lichaam, hij raakte in coma en stierf. De storm rondom de dood van Dia en de rechterlijke uitspraak die daarop volgde, is dus nog niet gaan liggen. Op Facebook schreven de organisatoren van het protest in Brussel: "Laten we ons verbinden en duidelijk maken dat we rouwen. We rouwen om Sanda Dia en om ons rechtssysteem."

Sporen
Lees ook:
Sporen gewist: 18 studenten gruwelijke ontgroening België toch voor rechter

Tegen de Britse omroep BBC zegt een van de organisatoren: "Iedereen is boos en teleurgesteld in het Belgische rechtssysteem. Als je in België bijvoorbeeld met de bus reist zonder kaartje, krijg je een hogere boete dan de straf die de Reuzegommers hebben gekregen."

Gent en Brugge

Het protest in Brussel is niet de eerste. Eerder waren er al demonstraties in Antwerpen en Leuven. 

Bekijk ook: Nabestaanden Sanda Dia willen gerechtigheid

02:12
De Belgische student Sanda Dia (20) stierf in 2018 tijdens zijn ontgroening. Het hele land was in shock. De nabestaanden wachten op veroordeling van de verdachten. "Hij blijft voor altijd in ons hart."