Ga naar de inhoud
Voormalig Belgisch politica

Enige vrouw in nieuw Turks kabinet is geboren in België

Erdogan tijdens de benoeming van zijn nieuwe kabinet, met Mahinur Özdemir Göktas

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft na zijn beëdiging gisteren zijn nieuwe kabinet bekendgemaakt. De enige vrouw in de regering is Mahinur Özdemir Göktas, een voormalige Belgische politica. Ze wordt de Turkse minister van Familiezaken.

Na de verkiezingswinst van Erdogan vorige week, legde hij gisteren de eed af in het parlement. Daarna stelde hij zijn nieuwe kabinet voor. Opvallend was daarin de naam van de enige vrouw: Mahinur Özdemir Göktas, een politica die is geboren in België.

Göktas was lang gemeenteraadslid in Schaarbeek en werd in 2009 als eerste hoofddoekdragende politica gekozen in het Brusselse parlement. Later, in 2015, werd ze uit de christendemocratische partij CdH gezet omdat ze de Armeense genocide weigerde te erkennen. Daarna ging ze als onafhankelijk lid verder in de gemeenteraad en het parlement, maar kreeg in 2018 en 2019 geen zetels meer bij de gemeenteraadsverkiezingen en de parlementsverkiezingen.

'Het is een eer'

Göktas ging verder in de Turkse politiek en werd in 2020 door de Turkse regering benoemd tot ambassadeur in Algerije. En nu heeft Erdogan haar dus benoemd als minister van Familiezaken. "Ik wil hem bedanken voor het vertrouwen in mij, het is een eer om Turkije te dienen als minister", zo reageerde Göktas vanmorgen op de benoeming.

Göktas hoopt dat deze nieuwe periode, de derde termijn van Erdogan, goed zal zijn voor Turkije: "Een periode waarin we zullen werken met het principe van een 'sterke familie, een sterk Turkije'."

Naast Göktas zijn er meer nieuwe namen in het Turkse kabinet, want alleen de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca en de minister van Toerisme Mehmet Nuri Ersoy behielden als voormalige kabinetsleden hun post.

Zo heeft Erdogan Mehmet Simsek, een orthodoxe topbankier, aangesteld als minister van Financiën. Het land kampt met een enorm hoge inflatie van officieel zo'n 44 procent. Simsek moet ervoor zorgen dat het land weer in financieel rustiger vaarwater terechtkomt. Als minister voor Buitenlandse Zaken is inlichtingenbaas Hakan Fidan aangesteld, de voormalig gouverneur van Istanboel Ali Yerlikaya wordt minister van Binnenlandse Zaken.

Stafchef van de Turkse strijdkrachten Yasar Güler is benoemd tot minister van Defensie, Cevdet Yilmaz wordt vicepresident. 

Bekijk ook: Zo eerlijk verliepen de verkiezingen in Turkije

02:17
Van de telling tot de campagne, van de televisie tot waarnemers, correspondent Olaf Koens legt het uit.