Ga naar de inhoud
Meer kinderen zwaargewond

Peuter komt om bij Russische luchtaanvallen in Oekraïne

Reddingswerkers doorzoeken het puin. Beeld © EPA

Bij een luchtaanval op de Oekraïense stad Dnipro is vannacht een 2-jarige peuter om het leven gekomen, melden de Oekraïense autoriteiten. Nog 22 andere mensen zijn gewond geraakt. Ook in andere delen van het land zouden er beschietingen zijn geweest, maar volgens de militaire top van Oekraïne konden de meeste daarvan afgeslagen worden door de luchtafweer.

De aanval in Dnipro trof een woonwijk. De gedode peuter was een meisje. Haar lichaam werd door reddingswerkers onder het puin van een huis vandaan gehaald.

Volgens de regionale gouverneur zijn onder de gewonden nog vijf kinderen. Drie jongetjes zouden volgens hem zwaargewond zijn geraakt.

Ook Kyiv bestookt

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat de aanval als een bewijs dat Rusland een 'terroristische staat' is. Hij publiceerde ook een video waarin te zien is hoe reddingswerkers de puinhopen van een verwoest gebouw van twee verdiepingen doorzoeken.

Vannacht werd ook hoofdstad Kyiv opnieuw bestookt met luchtaanvallen, maar daar zou de luchtafweer de aanvallen onschadelijk hebben gemaakt. Volgens de autoriteiten werden alle Russische raketten boven Kyiv uit de lucht gehaald.

In de stad Soemy, in het noordoosten van het land, zouden 87 explosies zijn geweest als gevolg van Russische raketten. Er zouden gewonden zijn gevallen, maar het is niet bekend hoeveel. Ook zou er veel infrastructuur verwoest zijn.

Aanvallen op Russen

Ook de Russen waren het afgelopen etmaal doelwit van aanvallen. In de zuidelijke steden Berdyansk en Melitopol, die door Rusland bezet zijn, worden explosies gemeld. In de Russische grensregio Belgorod zouden twee Russen gedood zijn bij luchtaanvallen. Rusland beschuldigt Oekraïne van aanvallen op Russisch grondgebied, maar dat land ontkent betrokkenheid. Er zouden groepen Russische paramilitairen actief zijn die tegen president Poetin en de oorlog zijn.

Bekijk ook: zijn boerderij werd verwoest door Russische raketten, nu bouwt hij alles weer op

01:30
Hulp van de Oekraïense regering is er niet of nauwelijks. “Alles is te koop, maar er is geen geld.”
Zware
Lees ook:
Zware gevechten binnen Rusland: 'Ontoelaatbaar'