Ga naar de inhoud
288 doden

Overlevenden treinramp India: 'Dacht dat we doodgingen'

Reddingswerkers zoeken tussen de treinstellen naar overlevenden. Beeld © ANP / AP

Overlevenden van de treinramp in India vertellen horrorverhalen over de crash. In veel wagons stonden mensen bovenop elkaar toen het mis ging. 'Het was chaos, iedereen zocht naar geliefden of probeerde mensen te redden.' Intussen blijkt uit een eerste onderzoek dat het drama mogelijk werd veroorzaakt door een seinstoring.

In India kwamen vrijdag zeker 288 mensen om het leven, meer dan 800 anderen raakten gewond. In het land gebeuren veel vaker treinongevallen, maar een ramp met zoveel slachtoffers vond er volgens The New York Times al decennia niet meer plaats.  

Drie treinen

Hoe het ongeluk bij Bahanagar in de oostelijke staat Odisha precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Al komt uit een eerste onderzoek naar voren dat een seinstoring mogelijk heeft meegespeeld. Daardoor zou een trein die onderweg was van Kolkata naar Chennai op een goederentrein zijn gebotst. Daardoor ontspoorde een andere passagierstrein die vanuit de andere richting aan kwam rijden.

Bekijk hier de beelden van de nasleep van het ongeval:

Treinramp India: 'Alles lag door elkaar, mensen vielen op me'

01:19
Tussen de gekantelde treinstellen is de chaos enorm.

Er zouden in totaal zo'n 2000 passagiers aan boord van de twee passagierstreinen zijn geweest, schrijft The Guardian. Aan persbureau Reuters vertelt een van de overlevenden, de 25-jarige Ompal Bhatia, dat de trein waar hij zich in bevond heel erg vol was. Hij was al bijna vier uur lang met 3 vrienden onderweg voor werk toen het rond 19.00 uur helemaal mis ging.

'Naar nooduitgang'

"Sommige mensen waren net klaar met eten, anderen maakten zich klaar om te gaan slapen", zegt Bhatia. "Plotseling was er veel geluid en leek de trein zich naar achteren te bewegen." Bhatia dacht de remmen te horen, maar de trein bleek van de rails te zijn geraakt en kantelde.

"We dachten dat we dood waren. Toen we ons realiseerden dat we nog leefden, probeerden we via de nooduitgang uit de trein te klimmen."

De Indiase premier Narendra Modi is zaterdag afgereisd naar de rampplek. Hij liet weten ontdaan te zijn en zegt dat nabestaanden en getroffenen alle mogelijke hulp krijgen. De verantwoordelijken van de crash worden volgens de premier vervolgd, schrijft de BBC.  

Honderden
Lees ook:
Honderden doden bij treinramp India, bijna 1000 gewonden