Ga naar de inhoud
Europa zet zich schrap

Brand in Duits bos vol munitie woedt al dagen: 'We moeten wachten'

De brandweer heeft moeite het vuur onder controle te krijgen. Beeld © Getty Images

In de Duitse deelstaat Brandenburg woedt al sinds woensdag een bosbrand die niet onder controle te krijgen is. Omdat er munitie in het bos ligt opgeslagen, kan de brandweer niet dicht bij komen. 'Het vuur breidt zich alleen maar uit.'

De brand ontstond woensdag door onbekende oorzaak bij een voormalig militair trainingskamp bij Jüterbog, een plaats zo'n 60 kilometer ten zuidwesten van Berlijn.

Blusvliegtuigen aan de grond

De afgelopen dagen probeerde de brandweer al van alles om het vuur te blussen. Zo werden er twee blusvliegtuigen ingezet, maar die bleven later aan de grond omdat het droppen van water volgens een brandweerwoordvoerder te weinig zin had.

Brandweerlieden konden ook het bos niet in vanwege de kans op ontploffende munitie. Wel wordt van een afstandje water op de brand gespoten. Zeker tien tankwagens zijn bezig om voldoende water in het bos te krijgen.

De brandweer hoopt op dit moment vooral op minder wind en regen, laat een woordvoerder weten. Het vuur brandt inmiddels op zo'n 35 hectare.

Europa maakt zich klaar

Intussen vreest men ook op andere plekken in Europa voor een zomer met veel bosbranden. De Europese Unie verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten. De EU kan straks in totaal niet 13, maar 28 blustoestellen inzetten om natuurbranden te bestrijden.

In Frankrijk, Portugal en Griekenland worden ook meer dan vierhonderd brandweerlieden geposteerd. Zij staan dan vast klaar om in actie te komen. "Bij een bosbrand telt elke seconde", zei een verantwoordelijke Eurocommissaris vandaag tegen het ANP. "Hoe meer tijd het kost hoe moeilijker het is om het vuur te doven."

In
Lees ook:
In de strijd tussen mens en natuur is de Italiaan vaak de verliezer