Ga naar de inhoud
Russische vrijwilligers

Zware gevechten binnen Rusland: 'Ontoelaatbaar'

Er wordt nu steeds vaker gevochten in de provincie Belgorod. Beeld © Anatoliy Zhdanov/Kommersant/Sipa USA

Het is een opvallend offensief: Russische vrijwilligers die zich hebben aangesloten bij Oekraïne, zijn Rusland binnengevallen. Het leek eerst om een kleine provocatie te gaan, maar inmiddels wordt al dagenlang hard gevochten op Russisch grondgebied.

Militairen van het zogeheten Russische Vrijwilligerskorps en het Vrijheid van Rusland Legioen zijn de Russische provincie Belgorod binnengevallen, vlak over de grens bij Charkiv. Het zijn Russen die Poetin weg willen hebben. De militairen staan in contact met het Oekraïense leger, maar zouden zelfstandig opereren.

"We brengen vrede! Rusland zal vrij zijn!", schreef Ilja Ponomarjov, leider van het Vrijheid van Rusland Legioen, gisteren op sociale media.

Hoeveel soldaten het zijn en hoeveel gebied ze in handen hebben, is onduidelijk. Vooral in en rondom Sjebekino, een plaats met zo'n 40.000 inwoners, wordt veel gevochten, bevestigt ook de lokale gouverneur. Volgens hem zit de stad zonder elektriciteit of stromend water.

Op sociale media zou te zien zijn dat diverse gebouwen in Sjebekino in brand staan. Er zijn ten minste twee burgerdoden gevallen.

De autoriteiten evacueren zo veel mogelijk burgers en richten tijdelijke opvanglocaties in. Zeker 600 kinderen uit Sjebekino zijn vandaag naar zomerkampen gebracht. Het stadje is nu grotendeels verlaten.

Wie zijn de Russische vrijwilligers?

Het Russische Vrijwilligerscorps wordt geleid door de extreemrechtse Denis Nikitin, die in Rusland te boek staat als terrorist en ook een inreisverbod voor het Schengengebied heeft. Het Vrijheid van Rusland Legioen is gematigder, en wordt geleid door het Russische oud-parlementslid Ilja Ponomarjov. Hij stemde in 2014 als enige parlementslid tegen de Russische annexatie van de Krim.

Reacties in Rusland

De aanvallen maken veel los in Rusland. Poetin sprak gisteren zijn veiligheidsraad over de aanvallen op de regio Belgorod, en kwam ook met een publieke reactie. "Wij mogen dit onder geen enkele omstandigheid toelaten", zei de president.

Ook op de Russische staatstelevisie werd over de aanvallen gesproken. De in Rusland bekende presentator Vladimir Solovjov zei: "Ik ben woedend dat een mooie Russische stad in ons land constant wordt beschoten door nazi-tuig."

Strijd verplaatst zich naar Rusland

De afgelopen maanden staken Russische vrijwilligers al vaker de grens over voor kleine militaire operaties. Nu lijken de gevechten steeds zwaarder te worden, maar het is onduidelijk waar de troepen nu zijn en hoeveel grond ze precies in handen hebben.

De Russische geheime dienst, politie en het leger moeten nu het eigen gebied weer onder controle krijgen. Tegelijkertijd waakt het leger voor een groot Oekraïens tegenoffensief en was er deze week ook al een droneaanval op Moskou, waarbij gebouwen werden beschadigd in de luxe woonwijk Roebljovka. Poetin heeft zijn handen vol aan aanvallen op zijn eigen grondgebied.