Ga naar de inhoud
Doodsoorzaak onbekend

Intouchables-inspiratiebron Philippe Pozzo di Borgo (72) overleden

Philippe Pozzo di Borgo (links) en acteur François Cluzet Beeld © AFP

Hij was de inspiratiebron voor de Franse succesfilm Intouchables: Philippe Pozzo di Borgo. De Franse zakenman overleed gisteren op 72-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Het hoofd van champagnehuis Pommery raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk. Na zijn ongeluk werd hij gekoppeld aan verzorger Abdel Sellou, een twintiger die was opgegroeid in de banlieues van Parijs.

Boek en film

Hoewel de mannen weinig gemeen hadden, ontstond een hechte vriendschap. Sellou hielp de verlamde miljonair zijn depressie overwinnen. Deze vriendschap vormde de basis van een boek en een film, met in de hoofdrollen acteurs Omar Sy en François Cluzet.

De regisseur van de film, Eric Toledano, maakte Pozzo di Borgo's overlijden bekend via Twitter. Hij overleed in een ziekenhuis in Marrakech.

Wereldwijde hit

Intouchables werd wereldwijd een grote hit, het is een van de best bezochte Franse films in de geschiedenis. In Frankrijk gingen er 20 miljoen mensen naar de film. In Nederland trok de tragikomedie anderhalf miljoen bezoekers. Daarmee was het in 2012 na Bond-film Skyfall de meest succesvolle bioscooptitel van dat jaar.

Later volgde in Nederland ook nog een succesvolle toneelversie, met Cyriel Guds en Huub Stapel in de hoofdrollen. Omar Sy, die in de filmversie de verzorger van de miljonair speelde, herdenkt Pozzo di Borgo op Instagram: "Hij heeft niet alleen ons leven, maar dat van heel veel kwetsbare mensen veranderd", schrijft Sy. "Het was een moedige, waardige, nederige en strijdlustige man. Zijn humor en intelligentie zullen worden gemist."

Omar
Lees ook
Omar Sy gaat films produceren voor Netflix

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.