Ga naar de inhoud
Gevangenenruil

Nog drie Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

Beeld © AFP

Drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn vannacht rond 02.45 uur geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Ze zijn onderdeel van een gevangenenruil met ook de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele.

Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen die in Iran werden vastgehouden. De Oostenrijkers, die ook over de Iraanse nationaliteit beschikken, zaten respectievelijk 2709 en 1586 dagen vast. Beiden waren tot tien jaar cel veroordeeld wegens spionage.

Tweede deel gevangenenruil

De vrijgelaten Deen werd in november vorig jaar vastgezet tijdens grootschalige protesten voor vrouwenrechten. Zijn naam is niet vrijgegeven. De drie werden op de luchthaven in Melsbroek ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

Iran
Lees ook:
Iran laat gevangen Belgische hulpverlener na ruim een jaar gaan

Hun vrijlating was de tweede en laatste stap in de gevangenenruil die vorige week leidde tot de vrijlating van de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele.

De 41-jarige Vandecasteele werkte voor de hulporganisatie Relief International. Sinds 24 februari 2022 zat hij vast in Iran, waar hij werd veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar. In ruil voor de vier Europeanen werd de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi vrijgelaten. Die zat in België vast voor het beramen van een aanslag.

De Belgische premier De Croo liet gisteren al weten dat hij zijn Oostenrijkse en Deense collega's had ingelicht over de 'aanstaande vrijlating' van de gevangenen, die op dat moment al onderweg waren naar België vanuit Oman.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update