Ga naar de inhoud
Haperend door regen Spanje

Primeur: een uur lang live beelden van Mars

Planeet Mars. Beeld © AP

Een primeur in het heelal. Om te vieren dat een Europees ruimtevaartuig twintig jaar geleden werd gelanceerd, zond het vandaag een livestream uit van de rode planeet. Alleen haperde de livestream soms door regen in Spanje.

De livestream maakte gebruik van beelden van de 'Mars Express'. Dat is een ruimtevaartuig van de European Space Agency (ESA) dat in 2003 door een Russische raket werd gelanceerd vanuit Kazachstan.

Vertraging

De beelden werden met vertraging uitgezonden op aarde. Het duurde bijna 17 minuten voordat elk beeld de aarde bereikte. Er zat dan ook bijna 300 miljoen kilometer tussen de aarde en het ruimtevaartuig.

De livestream duurde een uur lang. De planeet werd van meerdere kanten getoond, terwijl het ruimtevaartuig om Mars heen cirkelde. Op sommige beelden waren duidelijk witte wolken te zien.

Zeldzaam

Het komt niet vaak voor dat de ruimte live kan worden gevolgd vanuit een ruimtevaartuig. Normaal worden foto's en andere gegevens aan boord opgeslagen en later naar aarde verzonden, zodra de antenne van het vaartuig naar de aarde kan worden gericht.

Beelden die - op 17 minuten na - live binnenkomen vanuit de ruimte zijn volgens de ESA 'nogal zeldzaam'. Meer dan een halve eeuw geleden zond Apollo 8 ook live beelden uit. Een uur durende livestream zoals vandaag noemt de ESA 'een primeur'.

Bekijk ook: Wonen op Mars: NASA stimuleert ruimtereis van de toekomst

01:45
Een jaar lang op een gesimuleerde Marsmissie. In juni stappen vier personen voor een jaar lang in een huis van NASA. De ruimtevaartorganisatie hoopt in 2030 naar Mars te kunnen.