Ga naar de inhoud
Verkrachting en verwaarlozing

Jarenlang misbruik van kinderen en jongeren bij SOS Kinderdorp in Suriname

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Harold Versteeg

Zeker negentien kinderen en jongvolwassenen zijn in een periode van ruim dertig jaar op meerdere manieren misbruikt in een kinderdorp van SOS Kinderdorpen in Suriname. Het gaat onder meer om verkrachting, verwaarlozing en stok- en zweepslagen.

Dat maakt onderzoeksbureau Verinorm bekend in een rapport. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van SOS Kinderdorpen, nadat in 2021 verhalen van geweld en seksueel misbruik in kinderdorpen naar buiten waren gekomen.

Leidinggevenden

Onder meer vijf leidinggevenden, bijna de helft, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik. Volgens het rapport wekt dat de indruk 'dat misbruik door leidinggevenden structureel van aard was'.

Seksueel
Lees ook:
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Een van de leidinggevenden is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor seksueel misbruik van een twaalfjarig meisje.

Er was 'te weinig toezicht, controle en handhaving' in het Kinderdorp, stellen de onderzoekers. De signalen over misstanden 'zijn onvoldoende serieus genomen' door de hulporganisatie.

'Verschrikkelijk'

SOS Kinderdorpen zegt de gebeurtenissen in Suriname 'ten zeerste te betreuren'. "We vinden het verschrikkelijk dat we er destijds niet in zijn geslaagd om alle kinderen en jongeren in onze programma's in het voormalige SOS Children's Villages Suriname veilig te houden."

De organisatie zegt dat dit tegen 'alles waar wij ons als organisatie hard voor maken' in gaat. "Uiteraard nemen we alle meldingen zeer serieus en behandelen deze met respect en in vertrouwen."

Duizenden
Lees ook:
Duizenden kinderen seksueel misbruikt door katholieke kerk Illinois

Een woordvoerder zegt dat de slachtoffers op twee manieren worden ondersteund. Zo krijgen ze maandelijks geld voor eerste levensbehoeften en worden persoonlijke plannen voor slachtoffers opgesteld. Denk daarbij aan psychosociale hulp en ondersteuning bij het solliciteren of voor het opstarten van een eigen bedrijf.

Wereldwijd actief

SOS Kinderdorpen helpt vooral kinderen die niet door hun ouders kunnen worden verzorgd vanwege armoede of huiselijk geweld. De organisatie is op 138 plekken wereldwijd actief.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.