Ga naar de inhoud
'Bewegen die kant op'

NAVO-baas: 'Alle landen eens over lidmaatschap Oekraïne'

NAVO-baas Jens Stoltenberg en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op een gezamenlijke persconferentie vorige maand. Beeld © Editorial / AFP

Alle NAVO-landen zijn het erover eens dat Oekraïne lid zal worden van de NAVO, zegt de baas van de alliantie Jens Stoltenberg. "We bewegen die kant op. Rusland heeft niet het recht om uitbreiding van de NAVO tegen te houden."

Ook voegde Stoltenberg eraan toe dat de organisatie Oekraïne helpt met stappen te zetten naar het lidmaatschap toe. De NAVO-chef deed die uitspraken voorafgaand aan een NAVO-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Oslo. 

Volgens Bob Deen, Oost-Europadeskundige bij het instituut Clingendael, is het niet heel bijzonder dat Stoltenberg dit nu zegt.

"Hij heeft dit in vergelijkbare bewoordingen in april ook al in Kyiv gezegd en bevestigt eigenlijk alleen wat de NAVO al jarenlang consequent heeft gezegd: Oekraïne kan op termijn lid worden. De echte vraag is 'wat die termijn is', en daar lopen de meningen binnen de NAVO over uiteen."

Kosovo

In Oslo liet Stoltenberg zich ook uit over de ongeregeldheden in Kosovo de afgelopen dagen. Het geweld is volgens hem onacceptabel. Volgens de NAVO-chef is een politieke oplossing nog steeds mogelijk, ook al stuurt de alliantie nu extra militairen naar het gebied. 

NAVO
Lees ook:
NAVO stuurt versterking naar Kosovo, nadat tientallen soldaten gewond raakten

Verwacht wordt dat tijdens de ontmoeting in Oslo er ook gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot de NAVO. Hongarije en Turkije zijn het om verschillende redenen niet eens met alle overige lidstaten hierover. 

Stoltenberg benadrukte daarover nog maar eens dat hij graag wil dat het Scandinavische land snel wordt toegelaten tot de alliantie. Hij gaat binnenkort op bezoek in Turkije om het hier verder over te hebben. "Mijn boodschap aan president Erdoğan zal zijn dat het in het belang van alle lidstaten is dat Zweden lid wordt."

Antiterreurwetten

"Ik ben er natuurlijk van overtuigd dat Zweden lid zal worden, en dan werken we eraan om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen", zei hij. Stoltenberg wijst bijvoorbeeld op nieuwe Zweedse antiterreurwetten die volgens Zweden betrekking hebben op terroristen van de PKK.