Ga naar de inhoud
Hulp VS ingeroepen

Hevige bosbranden in Oost-Canada, tienduizenden geëvacueerd

Grote wolken van het oplaaiende vuur vlakbij Barrington Lake in Nova Scotia. Beeld © ANP / AFP

In de oostelijke Canadese provincie Nova Scotia woeden al een aantal dagen extreme bosbranden die alleen nog maar erger lijken te worden. Uit de provinciehoofdstad Halifax zijn al meer dan 16.000 mensen geëvacueerd.

Nova Scotia heeft om de branden te bestrijden nu ook de hulp van de Verenigde Staten en het Canadese leger ingeroepen. 

Crisis

"We doorstaan een crisis in de provincie en kunnen alle hulp gebruiken die we kunnen krijgen", zei Tim Houston, regeringsleider van Nova Scotia tijdens een persconferentie. "Deze branden zijn ongezien."

Premier Justin Trudeau noemt de branden 'hartbrekend' en heeft de bluswerkzaamheden onbeperkte steun toegezegd.

In de aan de Atlantische kust van Canada gelegen provincie woeden op het moment veertien bosbranden. Over drie daarvan hebben bluswerkers geen controle.

Tot dusver zijn tweehonderd gebouwen afgebrand, gewonden zijn er niet gevallen. Op sociale media circuleren vele video's van de agressief om zich heen slaande branden. 

Nog lang blussen

"De mensen zijn moe, gefrustreerd en bang", zei Mike Savage, burgemeester van Halifax. Meer dan 16.000 inwoners van het noordwesten van de stad zijn al geëvacueerd.

Het droge weer en de temperatuurrecords die de komende dagen worden verwacht, doen de autoriteiten vrezen dat de bluswerkzaamheden lang kunnen duren. Rook heeft inmiddels de Amerikaanse staten New Jersey en delen van Pennsylvania bereikt en daar de luchtkwaliteit verslechterd.